Ste poistencom VšZP? Môžete mať u lekára problém!

20.12.2018
0
Zdravotné stredisko na Bebravskej ulici

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Ak ste poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne a chystáte sa v týchto dňoch k svojmu lekárovi, overte si, či má podpísanú s vašou poisťovňou zmluvu. Môže vás totiž odmietnuť ošetriť, prípadne si za vyšetrenie vypýta hotovosť.

Asi tisícka ambulantných lekárov združených v Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) odmietla podmienky, ktoré im ponúkla VšZP a tak od 1. decembra sú bez zmlúv s najväčšou zdravotnou poisťovňou. Pre pacienta to znamená, že ho takýto lekár ošetrí len v akútnom prípade, pri menej závažnom stave ho môže poslať domov, prípadne si môže vypýtať za vyšetrenie peniaze. Podľa našich informácií tak niektorí lekári v praxi aj robia.

Poisťovňa však upozorňuje, že na takýto krok nemajú lekári právo, keďže verejne prisľúbila, že do konca roka považuje za svojich zmluvných partnerov aj tých lekárov zo ZAP, ktorí zmluvy nepodpísali. „Neexistuje preto žiaden dôvod, aby niektorí z nich od poistencov VšZP vyberali priame platby za zdravotnú starostlivosť, lieky v lekárňach alebo výkony v rámci SVLZ, teda rôzne laboratórne vyšetrenia. Je to nepochopiteľný krok, ktorý zbytočne naštrbuje vzťah medzi lekárom a pacientom,“ uviedla VšZP.

Pacientov posielajú domov
Desiatky takýchto lekárov bez zmlúv sú aj v Bratislave. „Dvom pacientkam som už presunula preventívnu prehliadku po Novom roku, keď už bude jasné, či zmluvu s VšZP budem mať. Stále čakáme, ako to dopadne“, povedala nám jedna gynekologička z Ružinova, ktorá nechcela uviesť svoje meno.
VšZP ale postoju lekárov združených v ZAP nerozumie. „Na dohodu treba dvoch. VšZP ponúkla celému ambulantnému sektoru finančne zvýhodnené podmienky, ktoré drvivá väčšina prijala. Máme pocit, že ZAPu o riešenie situácie vôbec nejde,“ uviedla generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. Zmluvy už podpísala s lekármi združenými v Zdravite aj v Aliancii všeobecných lekárov.

Do celého problému sa zapojilo ministerstvo zdravotníctva. Rezort disponuje informáciami od viacerých lekárov, že zmluvy zo strany VšZP sú nastavené nadštandardne dobre. „Nevidíme preto dôvod, prečo určitá skupina lekárov združených v ZAPe reaguje odmietaním zmlúv a apelujeme na to, aby pacienta nebrali ako rukojemníka. Zároveň zdôrazňujeme, že do ambulantného sektora ide aj v budúcom roku o 50 miliónov eur viac,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Podobne sa vyjadril aj šéf Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník. „Odmietame, aby sa z pacienta stával rukojemník a prosím všetkých kolegov lekárov, aby zabezpečili poskytovanie zdravotnej starostlivosti. To je prvoradou úlohou lekárov,“ zdôraznil.

Vedenie Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa s predstaviteľmi  VšZP nedohodlo ani dnes (štvrtok 20.12.). Uviedli to členovia zväzu na tlačovej konferencii po rokovaní.

Predstavitelia zväzu priblížili, že "z dôveryhodných zdrojov obdržali informáciu o skutočných dôvodoch postupu vedenia VšZP". "Ide o politický príkaz na nerokovanie s najväčšou organizáciou ambulantných poskytovateľov a kartelovú dohodu so zástupcami iných organizácií. Jediným sledovaným cieľom tejto aktivity je deštrukcia ambulantného sektora na Slovensku," uviedol jeden z členov ZAP Marian Kollár. Zároveň vyzval ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby "urýchlene aktívne vstúpila do rokovania s vedením zväzu".

Podpredseda predstavenstva VšZP Milan Horváth informoval, že VšZP považuje rokovania o navrhovaných platobných podmienkach so ZAP "za ukončené vzhľadom na nekorektnosť, politizáciu a neadekvátnu eskaláciu rokovaní".

"Ak druhá strana hovorí, že neprinášame kompromis, my hovoríme, že zmluvy sú výsledkom kompromisov, ktoré VšZP prijímala počas rokovaní po celý rok s celým ambulantným sektorom," vysvetlil. Horváth taktiež vyzval lekárov, ktorí do dnešného dňa nepodpísali zmluvy, že majú k dispozícii návrhy zmlúv na podpis. Zároveň zdôraznil, že prísľub VšZP o úhradách za zdravotnú starostlivosť platí do 31. decembra.

(lov, tasr)

Páčil sa vám článok?