FOTO: Hlavné mesto i okolie zaplavili takéto motýle: Sú pre ľudí nebezpečné?

13.6.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Viacero Bratislavčanov v uplynulých dňoch videlo či dokonca odfotografovalo nízko nad zemou lietajúcich motýľov s čiernymi krídlami s výraznými bielymi škvrnami a oranžovým prúžkom na tele. Sú doslova všade. Niektorí sa ich boja, štítia, myslia si, že štípu alebo sú dokonca jedovaté. Aká je realita?

„Ide o motýľa s menom bieloškvrnáč púpavcový - Amata phegea. Motýľ je relatívne bežný, hlavne v južnejších oblastiach Slovenska, v období výskytu môže byť miestami hojný," vysvetlil pre Teraz.sk Ján Kočíšek z Ústavu zoológie SAV. Podľa neho však ich momentálny výskyt nie je ničím nezvyčajným.

Tento motýľ má len jednu generáciu v roku, a hoci viacero obyvateľov najmä z bezprostredného okolia hlavného mesta tvrdí, že tento druh motýľa u nich vyskytuje v hojnom počte, tak o premnožení sa hovoriť ešte nedá. „Aj keď v prírode prirodzene dochádza k výkyvom a v niektorých rokoch môže byť motýľov viac," zhodnotil odborník. 

Zároveň vysvetlil, že húsenice motýľa sa živia na púpavách alebo skoroceli, čo sú bežné rastliny aj v mestskom prostredí. Tieto zvieratá majú počas jedného roka len jednu generáciu. 

Zdroj: Facebook

Ľudia, ktorí zverejnili fotografie spomínaného druhu motýľa na sociálnych sieťach pod nimi rozpútali veľmi živú diskusiu. Niektorí šírili informácie o tom, že ide o jedovatý hmyz, iní zase tvrdili, že ich tento motýľ pohryzol, respektíve uštipol. „Ako motýľ nemá na svojom tele žiaden orgán, ktorým by mohol ľudí alebo zvieratá uštipnúť, teda nie je vybavený žihadlom ani hryzadlami. Jediné, čím by mohol človeka pichnúť sú háčiky na nožičkách, ktorými sa prichytáva na rastliny. Medzi deťmi a psami sú tieto motýliky celkom obľúbené a radi ich naháňajú, lebo sú dosť nemotorné a nevedia dobre lietať. Pre človeka tieto motýle určite teda nie sú nebezpečné a naozaj nám nemôžu ublížiť. Dospelé lietajú od neskorého mája do augusta v závislosti od lokality. Takže sa nimi môžeme kochať celé leto.   

Zdroj: Facebook

​Okrem Slovenska sa bieloškvrnáč púpavcový vyskytuje v celej strednej Európe až po Altaj a tiež v južnej Európe. V Českej republike je známy hlavne v CHKO Český kras. „Takže najčastejšie ho môžete zbadať napríklad pri prechádzke na hrad Karlštejn," upozornil Kočíšek. 

(ars, teraz.sk, foto: Facebook)

Páčil sa vám článok?