VIDEO: Nočnou Bratislavou blúdil bobor. Pomôcť sa mu snažili záchranári, narazili však na nečakaný problém

23.4.2018
0
Bobor v uliciach Ružinova

Zdroj: V. V. Olšavský

Páčil sa vám článok?

Bratislava zažila za uplynulú noc ďalšiu zvieraciu drámu. Po diviakovi behajúcom na Dunajskej ulici a zúfalej srnke pri River Parku bol hlavným aktérom tentokrát bobor. Bezradné zviera sa túlalo Ružinovom. Pomôcť sa mu uprostred noci snažili záchranári, no za celé hodiny sa nenašiel nik, kto by sa zvieraťa ujal.

Nešťastné zviera objavili na Mierovej ulici v Ružinove (pri mäsiarstve) záchranári Václav Olšavský a Jaroslav Garbar. Našli sme ho o cca 0:30 h,  keď sme sa vracali z výjazdu, bolo to kúsok od našej stanice, kde máme odparkované sanitky,“ priblížil nám situáciu Václav Olšavský. Bobor bol zjavne v zúfalej situácii, najskôr sa prechádzal, neskôr si rezignovane ľahol, a tak sa mu posádka sanitky snažila zohnať pomoc. Ako nám prezradili, v priebehu troch hodín zavolali na mnohé telefónne čísla. Či už štátnu políciu, mestskú políciu, Slobodu zvierat, hasičov, zoologickú záhradu, nonstop veterinárne ambulancie i linky na odchyt zvierat, no neúspešne. Buď sa nedovolali, teda nik nedvíhal telefón, alebo sa pomoci nedočkali. Ochotní pomáhať boli štátni policajti, ktorí i prišli na miesto. Polícia poslala hliadku, ktorá tam s nami bola, tiež pomáhali, volali, no žiaľ sme nic nevyriešili,“ popisuje záchranár.

Na mestskej polícii sa záchranári mali dozvedieť, že na to nermajú vyškolených ľudí a zvieraťu by mohli skôr ublížiť. Podobne pochodili aj u hasičov, od ktorých chceli, aby zviera aspoň dostali do nejakej prepravky. Kontaktovali sme mestskú políciu, či naozaj nemohli pomôcť, no tvrdili nám, že žiadny telefonát o bobrovi z uplynulej noci neevidujú. Telefonát podobného druhu sme počas uplynulej noci nezaznamenali ani na čísle 159, ani na čísle expozitúry MsP Bratislava 2. V podobných veciach, nakoľko ide o zákonom chránené zviera, je potrebné kontaktovať ale pracovníkov Štátnej ochrany prírody, prípadne pracovníkov príslušného poľovného zduženia,“ povedal nám hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva.

Podľa výpisov z hovorov len jedného z telefónov záchranárov však čísel obvolávali naozaj veľa a o 0:51 h bol medzi nim aj hovor na číslo 159, teda mestskú políciu. Podľa záznamu trval minútu (zoznam volaných čísel si môžete pozrieť v našej fotogalérii).

FOTOGALÉRIA (článok pokračuje pod obrázkami):

​O pol štvrtej ráno museli záchranári miesto opustiť. Keď sa tam ráno po šiestej boli pozrieť, zviera už na mieste nebolo. 

Ak tušíte, čo sa s bobrom stalo, napíšte nám správu na Facebook alebo mail na redakcia@banoviny.sk.

S bobrom sa radšej nezahrávajte

Ako sa však bobor do mesta vôbec dostal? Možné vysvetlenie nám poskytol RNDr. Fedor Čiampor z Centra  biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied, ktorý sa pozorovaniu týchto zvierat dlhodobo venoval v Devínskej Novej Vsi a je i spoluautorom dokumentárneho filmu či viacerých výstav o živote bobrov. Predpokladám, že tam prešiel od Dunaja. Zrejme ide o mladšieho jedinca, ktorý si hľadá teritórium po tom, čo ho matka vypudila. Podobne sa napríklad pohyboval bobor po sídlisku v Lamači. Medzi paneláky sa dostal po takom malom potôčiku od Moravy a policajti ho zaháňali naspäť. Mladšie jedince, keď majú cez dva roky,  matka vyženie a musia si hľadať vlastné teritórium. A keď je všetko obsadené, môže sa stať, že sa zatúlajú. Najradšej síce chodia po vode, ale môžu aj vyliezť, niečo ich vyplaší a dostanú sa ďalej od vody,“ vysvetľuje odborník.

Ako však upozorňuje, bobra by sme sa určite nemali snažiť chytať rukami. Hoci je hlodavec, môže to byť nebezpečné. Keď okolo neho človek len prejde a nechá ho na pokoji, bobor určite nezaútočí. Keby ho však niekto dráždil, zahnal niekam do kúta, snažil sa ho chytiť alebo pohladkať, môže to byť dosť nebezpečné. Nejde vám síce o život, no vzhľadom k tomu, že jeho zuby sú schopné bez problémov prehryznúť vetvičku hrubú tri - štyri centimetre, viem si predstaviť, že pri nejakej nešťastnej zhode okolností by mohol odhryznúť prst. Má silu, na vlastné oči som videl, aké kusy dreva dokáže na jedenkrát prehryznúť,“ vysvetľuje zoológ.

Zaujímalo nás tiež, či bobor pohybujúci sa medzi ľuďmi nemohol byť besný. Nemyslím si, to je malá pravdepodobnosť. Bobor, tým, že žije vo vode, neprichádza do styku s besnou líškou alebo mačkou, aj keď sa to samozrejme pri zapojení fantázie nedá úplne vylúčiť. Skôr si však myslím, že sa nejakou nešťastnou náhodou dostal ďalej od vody a zostal dezorientovaný,“ dodáva doktor Čiampor.

Ako sme už písali, prednedávnom sa v noci po Dunajskej ulici pohyboval diviak, pri River parku sa zas objavila vyplašená srnka.

Bobor je najväčší európsky hlodavec, dosahuje hmotnosť až 30 kg. Žije v polotečúcich vodách, kde stavia z dreva i hrádze. Aktívny je najmä večer a v noci.

(ms)

Páčil sa vám článok?