FOTO: Na Kačíne pribudol apidomček – slúžiaci na terapiu včelím vzduchom!

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

V apríli ponúknu Mestské lesy pre Bratislavčanov ďalšiu vychytávku. Po dvoch domčekoch na strome pôjde tentoraz o drevenú stavbu na relaxáciu, tzv. apidomček, ktorého súčasťou sú aj včelie úle.

​Príbytky na strome majú medzi Bratislavčanmi mimoriadny úspech. Veď v Domčeku na strome Dlhé lúky sú podľa rezervačného systému na stránke Mestských lesov obsadené už od polovice apríla takmer všetky víkendy až do konca júna. Hoci poplatok nie je malý – 100 eur na noc.

Apidomček bude mať zrejme podobný úspech.  Mestské lesy ho vybudovali na včelnici na Kačíne a súvisí so včelami a apiterapiou – terapiou včelím vzduchom. Tá vraj funguje pri rôznych ochoreniach, napríklad astme, alergiách či oslabení imunitného systému.  Vzduch v úli totiž obsahuje vysokú vlhkosť a tiež éterické oleje, tekuté voskové čiastočky alebo aerosóly z flavonoidov a propolisu, skrátka látky, ktoré sú aj vo včelích produktoch, ale v tomto domčeku ich inhalujete. „Domček bude slúžiť návštevníkom lesoparku, ktorí majú záujem o alternatívne spôsoby relaxu a prístupu k zdraviu,“ informujú Mestské lesy na svojom webe.    

Na Slovensku je niekoľko apidomčekov, v Bratislave však bude prvý. Mestské lesy začali pred pár rokmi včeláriť a robiť lesnú pedagogiku pre školy a apiterapia ich zaujala. Inšpirovali sa apiturizmom, s ktorým začala Stredná odborná škola Pod Bánošom v Banskej Bystrici. Na tej v súčasnosti dokonca prebieha lekársky výskum, ktorý skúma vplyvy tejto terapie na návštevníka.

Domček na Kačíne už stojí, zatiaľ v ňom však chýbajú včely. Jeho prevádzka by mohla začať v apríli, do jesene je na apiterapiu ideálny čas. Až potom bude zrejmé, koľko bude stáť polhodinová terapia v domčeku, kde je teplota okolo 36 stupňov Celzia a ako sa na ňu bude možné objednať.

A ako vlastne terapia prebieha? „„Klient leží na úľoch, ktoré sú vyskladané ako posteľ, počas terapie dýcha príjemné teplo ktoré produkujú včely. Ide o jednoduchšiu formu dýchania včelieho vzduchu, ktorú odporúčame aj rodinám s deťmi. Počas celej terapie v apidomčeku nedochádza ku kontaktu návštevníka a včiel, pretože tie majú umožnený bežný pobyt mimo domček,“ informujú na stránke Strednej odbornej školy Pod Bánošom. Podobne to bude fungovať aj v Bratislave.

Ak chcete vidieť, ako to vyzerá vnútri takého apidomčeku, tak si pozrite fotky v našej galérii...

(in, foto: TASR, abn)

Páčil sa vám článok?