Vo Viedni sa k bytu dostanete aj cez počítač

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vo Viedni žije vyše 1,6 milióna ľudí v približne 900 tisíc bytoch. Z nich sú ročne desaťtisíce nájomníkov, ktorí hľadajú väčší, menší, krajší, príp. nový byt. Každý štvrtý viedenský byt je obecný.

Od roku 1997 je odovzdávanie, správa, údržba, požiadavky na nadstavby či sanácie obytných domov pod jednou strechou. Z rúk rôznych oddelení magistrátu Viedne prešli bytové záležitosti do rúk novovytvorenej mestskej správy bytových priestorov pod názvom Wiener Wohnen (Viedenské bývanie). Občanom to uľahčilo výmenu a prevody členských práv na byty. Všetko sa totiž robí elektronicky.

Kliknutím počítačovou myšou možno na 24 prístupových miestach získať informačnú ponuku elektronického informačného systému viedenského magistrátu pod názvom ELWIS, ktorý poskytuje bezplatne informácie o bývaní vo Viedni. Popri aktuálnych ponukách novostavieb a sanovaných starých bytoch tu nájdete informácie o bytovej pomoci, prostriedkoch podpory, o výmene bytov, záhradkách a pod. Od minulého roku je ELWIS aj na internete a len v prvom polroku si takto podalo prihlášku na byt vyše 2000 záujemcov.

Jednou z minuloročných noviniek Wiener Wohnen je aj vytvorenie decentralizovaných servisných a poradenských centier v celom meste, čo zaručí spracovanie a vybavovanie požiadaviek na „transakciu s bytom“ na jednom mieste v režime on-line. Každé zo štyroch centier je zodpovedné za šesť mestských obvodov Viedne, pričom do roku 2000 sa plánuje vytvoriť ďalších 5 takýchto centier.

(com)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie