Aj deti tulákov potrebujú ochranu

3.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Začiatok sezóny sťahovania bezdomovcov do veľkých miest naznačil, že môžeme očakávať nový prvok v problematike - príchody túlavých rodičov s deťmi, ktoré sú vlastne rukojemníkmi v boji o pomoc od verejnosti.

Koncom októbra, pri poslednej kontrole miest, kde sa zdržiavajú sociálne neprispôsobiví občania, našla mestská polícia hneď dve matky s malými deťmi. Štvorročná Vanesa spávala v opustených garážach neďaleko železničnej stanice Nové Mesto so svojou bratislavskou matkou, o kúsok ďalej sa však skrývala s Anežkou, ktorá má ešte len rok, jej matka zo západných Čiech. Oba prípady policajti ihneď nahlásili príslušnému úradu sociálnych vecí, ktorý sa o deti postaral.

V podstate ide o ukážkový spôsob reakcie na situáciu, v ktorej je ohrozovaný život, zdravie či práva dieťaťa. Na ochranu detí, ktorých rodičia im nechcú, alebo nevedia dať záruky na slušný život, zákony pamätajú. Prvé pravidlo sa však netýka bezprostredne detí, ale dospelých ľudí, ktorí sú svedkami takejto situácie. Zo zákona je totiž každý povinný upozorniť príslušný odbor sociálnych vecí a kurately na porušovanie práv dieťaťa, na to, že dieťaťu sa krivdí, nie je oň primerané postarané, či dokonca je týrané.

Mementom by mohol byť prípad malej Mirky, o ktorom sme informovali v marci. Dievčatko žilo v stanovom tábore vo Vrakuni s otcom. Dostalo sa stade za pomoci vrakunskej samosprávy, občianskych aktivít, petržalských zdravotníkov i odboru sociálnej kurately ministerstva. Spoločným úsilím otcovi zabezpečili vybavenie dokladov, zamestnanie i strechu nad hlavou a pre Mirku, ktorá urobili aj finančnú zbierku na štart do školy. Dokonca prvé referencie o správaní otca Miroslava boli výborné. Všetko to trvalo však len pár dní. Dnes je dievčatko v detskom domove a otec opäť bez adresy.

Podľa odborníkov zo sociálnej sféry sa možno domnievať, že jeho prípad bude v nadchádzajúcej sezóne inšpirovať k nasledovaniu ďalších tulákov, ktorí sú ochotní využiť dieťa na získavanie výhod a intenzívnejšej starostlivosti.

Páčil sa vám článok?