Pozor, Čerešňový juniáles v Dúbravke sa pre vietor presúva na zajtra

17.6.2017
0
Pozor, čerešňový juniáles v dúbravke sa pre vietor presúva na zajtra - ceresnovy juniales
Páčil sa vám článok?

Pre výstrahu silného vetra, ktorý býva v Dúbravke ešte silnejší ako v iných častiach Bratislavy, sa Čerešňový juniáles plánovaný na dnes uskutoční až zajtra.

Program sa začne o 15.00 h pred Domom kultúry Dúbravka. Najskôr dostanú priestor tradície, históriu pestovania a zberu čerešní v Dúbravke pripomenie správca Dúbravského múzea Ľubo Navrátil, potom vystúpi Spevácky zbor Matice slovenskej a tradičná Dúbravanka.

Podujatie bude pokračovať programom pre deti – divadielkom a zábavou s Klaunom Pepelem. K dispozícii budú poníky, na drobcov čaká aj nekonečná cukrová vata či štvormetrová trampolína.

Večer roztancuje Dúbravku hudba a DJ Miro. Akciou by mala sprevádzať Petra Bernasovská.

Mestská časť Bratislava Dúbravka začala  oživovať svoju čerešňovú tradíciu a slávnu minulosťpred dvomi rokmi. Dúbravka bola totiž kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy. Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín. Dúbravčania zo železničnej stanice v Lamači v sezóne mohli denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy. Typické jedlo pre Dúbravku bolo preto také, ktoré obsahovalo aj čerešne.

(ms, Foto: MČ Dúbravka)

 

Páčil sa vám článok?