Bratislavská kaderníčka urobila najlepší kšeft svojho života!

16.6.2017
0
Bratislavská kaderníčka ostrihala slávneho spisovateľa a ten jej zaplatil svojou knihou - Paix1
Páčil sa vám článok?

V druhej polovici mája bol na návšteve nášho hlavného mesta slávny portugalský spisovateľ José Luís Peixoto, ktorý tu bol prezentovať svoju knihu Cintorín klavírov preloženú do slovenčiny. V prestávke svojho pracovného programu sa rozhodol nechať ostrihať a navštívil Pánske, dámske a detské kaderníctvo na Šoltésovej ulici. A odchádzal odtiaľ asi spokojný, nakoľko nemusel za letný zostrih zaplatiť ani euro a ešte zo Slovenky urobil internetovú hviezdu...

„Bol to veľmi príjemný pán. Spomenul mi, že je spisovateľ a v Bratislave prezentuje svoju najnovšiu knihu. Komunikovali sme spolu po anglicky,“ povedala pre Bratislavské noviny kaderníčka Lýdia, ktorá pochopila, akú veľkú celebritu mala vo svojom kresle asi až vtedy, keď José Luís Peixoto zverejnil fotografiu z návštevy bratislavského kaderníctva na svojej fanúšikovskej stránke, ktorá má vyše 100-tisíc odberateľov. Je na nej spolu so spomínanou kaderníčkou, ktorá drží v rukách jeho najnovšiu knihu Cintorín klavírov a napísal k nej: Dnes som v Bratislave, kde som vymenil svoju knihu za nový účes.

„Ponúkol mi ju ako darček a ja som sa rozhodla, že mi nemusí zaplatiť za ostrihanie,“ povedala na margo tohto ich výmenného obchodu pani Lýdia, ktorá tak urobila možno najlepší kšeft svojho života. Dostala totiž knihu priamo od autora aj s osobným venovaním, čo má cenu, ktorá sa nedá vyčísliť peniazmi. To, že ide o mimoriadne populárneho človeka pochopila vo chvíli, keď fotografiu z návštevy ich kaderníctva na Šoltésovej ulici zavesil na Facebook a tá sa zapáčila vyše 1100 ľuďom, čo je o 300 viac než iná snímka, na ktorej je pápež František s jednou z knižiek tohto svetoznámeho 43-ročného portugalského autora.

Jeho knihy zahŕňajúce poéziu, prózu i drámu boli preložené do vyše dvadsiatich jazykov. Je držiteľom viacerých literárnych ocenení, medzi ktorými možno spomenúť napríklad Cenu Josého Saramaga za román Nenhum Olhar (2000), Cenu Daniela Fariu za zbierku básní Gaveta de Papéis (2008) či Cenu Oceanos za román Galveias (2014). Za román Cintorín klavírov (Cemitério de Pianos, 2006) získal v roku 2007 Cenu Cálamo „Otra Mirada“, ktorá sa každoročne udeľuje za najlepší zahraničný román vydaný v Španielsku. 

(ars, foto: fbjlp)

Páčil sa vám článok?