Tip na sobotu: Príďte na Devínsku Kobylu pozorovať vtáky

11.5.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Vedci z univerzity v anglickom meste Exeter zverejnili prieskum, podľa ktorého má pobyt na vzduchu obohatený o pozorovanie vtáctva blahodarný vplyv na psychiku. Pozitívnu energiu môžete načerpať už zajtra (v sobotu). Ochrana dravcov na Slovensku, v spolupráci so ZSE organizujú exkurziu, ktorej trasa povedie z Devínskej Novej Vsi do Devína.

„Druhá májová sobota je Medzinárodným dňom sťahovavého vtáctva. Pri tejto príležitosti organizujeme každoročne exkurziu pre verejnosť. Pozitívny vplyv pozorovania operencov na ľudské zdravie potvrdil aj výskumný tím vedcov, preto pozývame všetkých záujemcov už túto sobotu, 13. mája, aby sa k nám pridali. Stretneme sa o 9:30 pri Sandbergu,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Sobotná vychádzka je zaujímavá možnosťou pozorovania viacerých druhov dravcov, ktoré prelietajú ponad Devínsku Kobylu. Zo svojich zimovísk sem už prileteli i exoticky sfarbené včeláriky. Záverečnou zastávkou je Devínske hradné bralo, kde tento rok zahniezdila naša najväčšia sova – výr skalný. Exkurzia je bezplatná. Vítané sú aj rodiny s deťmi, skupiny nad 5 osôb sa musia prihlásiť na badidova@dravce.sk.

Podujatím upozorňuje Ochrana dravcov na Slovensku na potrebu zlepšovať podmienky pre život druhov, ktoré u nás hniezdia, zimujú, alebo pre ktoré je Slovensko len dočasným miestom odpočinku počas migrácie. „Fenomén vtáčieho putovania je obdivuhodný. Vtáky prekonávajú na svojej púti nezriedka tisíce kilometrov, je to pre ne energeticky náročné a musia čeliť mnohým nástrahám. Bohužiaľ sú územia, kde sa na operence dokonca strieľa (Malta, Cyprus, Libanon, Sýria). Najčastejším dôvodom je zvrhlé potešenie. Záchrana každého jedinca, ktorý u nás nájde vhodné podmienky, môže byť dôležitá pre celý druh,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 „S pomocou ZSE vytvárame na západnom Slovensku pre vtáky také podmienky, aby ich lety a pristátia boli bezpečné. Ide najmä o inštaláciu špeciálnych prvkov na stĺpy a drôty elektrických vedení. Tie ochránia vtáctvo pred zásahom elektrickým prúdom i pred nárazmi do vedení. Dnes je takto ekologizovaná viac ako tretina všetkých vedení na západe krajiny,“ uzatvára Deutschová.

(ts, ms, Foto: ms, dravce.sk)

 

Páčil sa vám článok?