Zobuďte sa, pán premiér, ide o vodu. Vrakunčania prišli pred úrad vlády

26.10.2016
0
Zobuďte sa, pán premiér, ide o vodu. vrakunčania prišli pred úrad vlády - demo1
Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Obyvatelia Vrakune dnes protestovali pred úradom vlády. Dôvodom je aj napriek sľubom neriešenie problému s bývalou skládkou Chemických závodov Juraja Dimitrova, ktorá ohrozuje pitnú vodu.

Protestu sa zúčastnil aj župan Pavol Frešo (na fotografii v galérii v rozhovore s ministrom životného prostredia Lászlóm Sólymosom), medzi rozhorčených Vrakunčanov zavítal aj šéf envirorezortu László Sólymos. Toxická skládka musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe, zhodli sa Frešo s ministrom. . Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.

Vrakunčania od vlády žiadajú, aby začala konať a prispela k plneniu ústavy, podľa ktorej je povinná chrániť, zveľaďovať a šetrne využívať prírodné bohatstvo v prospech svojich občanov a budúcich generácií. „Zobuďte sa, pán premiér, ide o vodu,“ písalo sa na jednom z transparentov, ktorý si ľudia priniesli.

„Na mieste sme sa s ministrom životného prostredia, vrakunským starostom a poslancami tejto mestskej časti dohodli, že do konca novembra na župe uskutočníme odbornú verejnú debatu. Je to dôležité, pretože situácia okolo chemickej skládky je kritická, dlhodobo neúnosná a jej neriešenie by mohlo viesť až k ohrozeniu na životoch,“ vyjadril sa  Frešo.

Po dnešnej ústnej dohode s ministrom životného prostredia Lászlóm Sólymosom oslovila listom Bratislavská župa starostu mestskej časti Bratislava-Vrakuňa Martina Kuruca, aby oslovil všetky zainteresované a dotknuté strany. Na Úrade BSK sa verejnej debaty zúčastnia zástupcovia BSK, poslanci zastupiteľstva BSK, minister životného prostredia László Sólymos, starosta mestskej časti Bratislava-Vrakuňa Martin Kuruc spolu s poslancami, starostovia okolitých obcí a odborná aj laická verejnosť.

Cieľom verejnej debaty je pomôcť čo najrýchlejšie situáciu okolo chemickej skládky CHZJD na území mestskej časti Bratislava–Vrakuňa vyriešiť, ale aj to, aby kompetentní začali čo najskôr pracovať na jej odstránení. Aby narastajúca kontaminácia podzemných vôd neničila zdravie aj život občanov a prírody Žitného ostrova.

(ms, tasr Foto: BSK)

Páčil sa vám článok?