Pamätník skladateľa Bellu zdobia odpadky

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania určite ocenili aktivitu mesta a spoločnosti OLO, keď zriadili hniezda separovaného odpadu tak, že rozmiestnili kontajnery do rôznych častí.

Aj my obyvatelia ulíc Šulekova, Novosvetská, Holubyho, Timravina sme boli radi, keď sa farebné nádoby objavili na konečnej trolejbusu č. 208 na Šulekovej ulici pod múrom bývalej nemocnice.|

Neskôr sme s hrôzou spozorovali, že tri nádoby premiestnili ani nie dvadsať metrov od pamätníka slovenského hudobného skladateľa Jána Levoslava Bellu. Kto mohol takto zneuctiť pamiatku jedného z mála významných slovenských skladateľov? Myslíte si, že niektorý iný národ by takto urazil pamiatku rodáka? Som presvedčená, že určite nie. I toto je vizitka kultúrnosti národa, ako aj fakt, že ak ľudia prinesú odpad a vidia preplnené nádoby, jednoducho ho postavia ku kontajneru a už ich nezaujíma, čo s ním bude ďalej a ako znečisťujú okolie.

Kontajnery sú, žiaľ, veľmi často preplnené, okolo nich sa povaľujú plastové fľaše. Smetiari ich síce vyprázdnia, ale porozhadzované plastové fľaše a papier nechajú tam, kde ich vietor odvial.

Smutné svedectvo neporiadnosti pre hlavné mesto a najmä pre časť, kde ležia sídla viacerých zahraničných zastupiteľstiev a rezidencií. Bývajú tu aj členovia vlády, parlamentu a iných inštitúcií a zrejme ani im neprekáža, že na okolí sa šíri špina a neporiadok.

Na situáciu som upozornila pracovníčku Oddelenia životného prostredia na Miestnom úrade Bratislava Staré Mesto ešte v decembri 2005. Sľúbila nápravu, ale do dnešného dňa sa nič nestalo. Kontajnery na separovaný odpad stoja na tom istom mieste a plastové fľaše lietajú po okolí.

Určite nie som sama z tohto okolia, komu špina a neporiadok na Šulekovej ulici pri kontajneroch prekáža. Neviem, na koho sa obrátiť so žiadosťou, aby nádoby na odpadky premiestnili aspoň o pár metrov ďalej na roh Novosvetskej a Šulekovej ulice. Určite je to vhodnejšie miesto, ako pri pamätníku uznávaného slovenského hudobného skladateľa.
Oľga Bakossová, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?