Z chodníkov a priechodov sneh neodvážajú

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Keď som si v teletexte prečítal, že mestskí policajti kontrolujú, či je z chodníkov odhrnutý sneh, povedal som si to známe „dobré ráno, stará mama“. Vrátil som sa totiž práve z pešieho výjazdu na poštu a do ulíc Starého Mesta a spomenul som si na predchádzajúci deň, keď staručká pani nevedela vystúpiť z trolejbusu na Pražskej ulici, lebo okolo schodíkov boli hlboké bariny a na zastávke aspoň 10 centimetrov vysoká snehová kaša.

Pred rokmi boli tzv. špina policajti. Nemali ste odhrnutý chodník? A bola pokuta 50 korún. Nemali ste zametené pred domom, alebo odpratané zhodené uhlie? Tiež to bolo za 50 korún. V zime, keď napadal sneh, nastúpili čaty zamestnancov služieb mesta, nastúpili vojaci i brigádnici a pristavili sa autá tzv. jašterky, ktoré sneh z pripravených kôp prihŕňali na pásový transportér a vyhadzovali ho na korbu nákladných áut. Tie ho vozili do Dunaja alebo do jazera Kuchajda.

Dnes je takéto niečo úplné sci-fi. Na magistráte, na Miestnom úrade Staré Mesto i mestských službách máme riaditeľov pre údržbu ciest, pre ich čistenie, riaditeľov pre snehové kalamity, riaditeľov pre lopaty, možno aj pre sneh. Môj známy, ktorý žil takmer 30 rokov v USA a Austrálii a robil na magistráte v tejto oblasti, to komentuje slovami: „Vo funkciách máme ľudí pre všetko, chýbajú len rozmýšľajúci a výkonní. Hlavná vec, že miesta s dobrými platmi sú obsadené všetky“.

Asi má pravdu, pretože sneh v uliciach je už týždeň. Nik ho nezhromažďuje (okrem Hlavného a Radničného námestia), nik ho neodváža a nik nečistí ani kanálové vpuste. Výsledok je, že na niektorých chodníkoch je čisto, inde brečka. Pri priechodoch pre peších stoja mláky slanej vody, ničia sa topánky, a keď ide bezohľadný vodič, svoje dostane aj ošatenie.

Patríme naozaj do Európskej únie alebo iba do balkánskej? Podľa výšky platov predstaviteľov mestskej časti by to mala byť EÚ, no podľa viditeľných výsledkov ich starostlivosti o zverenú mestskú časť, to bude asi to druhé...

A ešte malá rada pre čitateľov - ak si privodíte úraz, aj doma, choďte na ulicu a doplazte sa na neodhrnutý chodník. Až potom volajte o ratu. Budete mať istotu, že úhrady za ošetrenie i lôžko v nemocnici nebudete platiť vy, ale ten, čo mal šmykľavý chodník.
Rasťo Gavič, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?