Prístavba Auparku naruší siluetu mesta, treba zastaviť jej výstavbu, kým je čas

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Minulý mesiac som sa z médií dozvedel o výstavbe 22-poschodovej prístavby nákupného centra Aupark, ktorá má byť umiestnená v bezprostrednej blízkosti Nového mostu.

Stavebné práce sa už začali. Investorom je spoločnosť HB Reavis. Táto spoločnosť dostala medzinárodné ocenenie za najlepšieho developera v strednej a východnej Európe. Činnosť HB Reavis podľa môjho názoru projektmi ako Apollo, BBC, CBC, ako aj samotného Auparku (bez prístavby) doteraz prispievala k rozvoju a skrášľovaniu nášho mesta. Práve z tohto dôvodu ma absolútne šokoval projekt, ktorý ignoruje dominanty mesta a bezohľadne demonštruje túžbu investora maximalizovať svoj zisk zastavaním čo najväčšej plochy.

Po zverejnení tohto projektu odzneli podobné názory proti tejto prístavbe, či už z odbornej alebo aj laickej verejnosti. Na vyjadrenie môjho nesúhlasu s touto stavbou som sa rozhodol v tejto veci niečo podniknúť. Od Stavebného úradu Petržalka som si k danej stavbe vyžiadal stavebné povolenie a územné rozhodnutie a na moje prekvapenie som zistil, že v rámci rozhodovania o umiestnení stavby sa hlavné mesto SR Bratislava ako účastník konania proti tejto stavbe vyjadrilo nesúhlasne. Aj napriek viacerým argumentom mesta proti stavbe bolo rozhodnutie o umiestnení stavby stavebným úradom vydané. Pýtam sa, ako je možné, že vtedajší starosta Petržalky Vladimír Bajan podpísal územné rozhodnutie a následne aj stavebné povolenie na stavbu, ktorá evidentne rušivo pôsobí na dominanty mesta a proti ktorej sa vyjadrilo aj mesto Bratislava. Prečo sa zodpovední ľudia z mestskej časti Petržalka, ako aj zo spoločnosti HB Reavis, nezaujímajú o názor verejnosti na stavbu v srdci mesta? Prečo sa pred vydaním stavebného povolenia nekonala verejná prezentácia tak ako pri projektoch Eurovea či Park One?

Osobne si myslím, že výškové budovy sú pre vzhľad Bratislavy potrebné, ale na to aby sa vyplňoval priestor už medzi stojacimi stavbami. Nemohla by spoločnosť HB Reavis radšej zvýšiť niektorú z budov v projekte CBC IV, V, aby sa postupne vypĺňal priestor medzi výškovými budovami NBS a VÚB, prípadne budúcou budovou 34-podlažného hotela na mieste bývalého Centrálu? Je to možno naivné, ale s týmto nápadom som poslal list aj zástupcom spoločnosti HB Reavis. Však aj samotnému Auparku prospeje, keď tam nebude rušivá masa s 22 poschodiami, ale napr. len 8 poschodí, ktoré by obyvateľom a návštevníkom Bratislavy umožňovali nerušený pohľad na hrad, dóm a UFO. Prístavba svojou výškou potlačí to, čo je na danej lokalite to najatraktívnejšie. Na druhej strane, na Karadžičovej ulici v projekte CBC IV alebo V by mohla byť jedna z týchto budov zvýšená, čo by HB Reavis vykompenzovalo stratu a prispelo k tomu aby Bratislava bola zase o čosi krajšia tým že čiastočne opticky prepojí priestor medzi NBS a budovami VÚB s CBC I (už vo výstavbe).

Po konzultácií s kompetentnými osobami na magistráte predpokladám, že hlavné mesto bude pokračovať v právnych krokoch smerujúcich proti tejto stavbe. Dúfam, že 22-podlažná prístavba Auparku nakoniec nebude svojou výškou uberať na kráse nášho mesta.
Martin Rohaľ Iľkiv, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?