Kapacita nocľahárne Depaul je už naplnená

8.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Kapacita jedinej veľkokapacitnej nízkoprahovej nocľahárne pre ľudí bez domova v Bratislave je už naplnená. Upozorňuje na to nezisková organizácia Depaul Slovensko s dôrazom na riziko vzniku havarijnej situácie v starostlivosti o bezdomovcov v hlavnom meste.

Táto nocľaháreň prijíma aj ľudí pod vplyvom alkoholu, bez dokladov, alebo v zlom fyzickom či psychickom stave. "Na rozdiel od minulých rokov sme plnú obsadenosť nocľahárne dosiahli oveľa skôr. Už dnes poskytujeme nocľah priemerne 150 klientom za noc. V krízovom režime vieme poskytnúť prístrešie maximálne 200 klientom, viac z kapacitných, bezpečnostných, ale najmä hygienických dôvodov nie sme schopní zvládnuť. Preto sa obávame, že ak sa zhorší počasie, po dosiahnutí maximálnej hranice už nebudeme môcť ďalších klientov prijať," upozorňuje vedúca projektu Nocľahárne sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste 32 Katarína Kupcová.

Budova nocľahárne, ktorá stále pripomína priemyselnú halu, prejde zakrátko radikálnou zmenou. Situácia by sa potom mohla čiastočne zlepšiť, ale chýbajúci počet lôžok v meste nenahradí. "Navyše sústredenie veľkého počtu problémových občanov na jedno miesto nie je dobrým systémovým riešením," vysvetľuje riaditeľ organizácie Depaul Slovensko Juraj Barát. Podľa jeho slov mesto potrebuje viac menších zariadení umiestnených v rôznych častiach, ktoré by sa špecializovali na špecifické potreby klientov. "Týrané ženy vyžadujú iný prístup ako mladí ľudia z detských domovov, alebo alkoholici," tvrdí Barát.

Podľa Depaul Slovensko sa v Bratislave pomaly stáva tradíciou, že s príchodom zimy sa začína 'riešiť' aj problém bezdomovcov. "V minulom roku na jeseň mestská polícia vytláčala ľudí bez domova zo záhrad, teraz v októbri prebehla likvidácia garáží v lokalite Zátišie v Novom Meste, ktoré hojne využívali bezdomovci," uviedol Miroslav Jurík z neziskovky.

Podľa jeho slov organizácie, ktoré s ľuďmi bez domova pracujú, nie sú proti samotnému čisteniu priestorov, obávajú sa však, že takéto akcie organizované na jeseň môžu v prípade zhoršenia počasia ohroziť zdravie a životy ľudí bez domova, ktorí nemajú kam ísť. "Tieto organizácie už dlho volajú po systémovom a koordinovanom riešení problému ľudí bez domova v Bratislave. Represívny spôsob je síce často používaný, ale prináša riešenie iba optické - bezdomovci sú vytlačení z jednej oblasti a presunú sa na iné miesto. To je jediné, čo môžu urobiť," konštatuje Jurík s tým, že Bratislava im nedokáže ponúknuť dostatok miest v nízkoprahových sociálnych zariadeniach, kde by mohli prespávať.

Depaul Slovensko preto volá po urýchlenom systémovom riešení problému ľudí bez domova a zabezpečení dostatočného počtu lôžok v nízkoprahových zariadeniach v Bratislave. "Nevieme, aká bude nadchádzajúca zima, ale bola by to veľká prehra nás všetkých, keby pre našu ľahostajnosť, bezcitnosť alebo neschopnosť na uliciach Bratislavy opäť zomierali ľudia tak, ako sme to zažívali pred rokom 2006," uzavrel Barát.

Organizácia Depaul Slovensko vyhlásila verejnú zbierku na podporu prestavby, nákup liekov a pomoc ľuďom bez domova. Zbierka je povolená Ministerstvom vnútra SR a verejnosť môže prispievať na účet 2629476021/1100, alebo poslaním darcovskej SMS s textom DMS UTULOK na číslo 877 (cena SMS je jedno euro).

(TASR)

Páčil sa vám článok?