Na námestí vyrúbu 18 stromov

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V rámci rekonštrukcie Hviezdoslavovho námestia pristúpi mestská časť Staré Mesto ako investor projektu k výrubu 18 stromov namiesto plánovaných 81. Starosta Andrej Ďurkovský tak akceptoval stanovisko Mestského výboru Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (MV SZOPK), ktoré podporila aj Základná organizácia SZOPK 17, Greenpeace a Bratislavské regionálne ochranárske združenie.

Bratislavskí ochranári svoje stanovisko opierajú o odborný posudok, podľa ktorého sa desať stromov staršej vekovej kategórie navrhuje na výrub z dôvodu narušenej prevádzkovej bezpečnosti, alebo mimoriadne zlého zdravotného stavu. Nahradí ich výsadba nových stromov s obvodom kmeňa 30 cm. Ďalších osem stromov mladšej vekovej kategórie je v zlom zdravotnom stave, výrub je potrebný z dôvodu ich neistej perspektívy rozvoja.

V súčasnosti je na Hviezdoslavovom námestí celkom 138 vzrastlých stromov. Staré Mesto nahradí 18 vyrúbaných 42 novými, takže po ukončení obnovy námestia bude v tomto priestore 160 stromov. Stromy pribudnú najmä v západnej časti námestia a na Rybnom námestí. Staré stromy, ktoré sa mali pôvodne vyrúbať, mestská časť ošetrí za finančné prostriedky, ktoré boli určené na rozsiahlejšiu náhradnú výsadbu.

Podľa predsedníčky MV SZOPK v Bratislave Kataríny Šimončičovej, požiadavka na okamžité skvalitnenie údržby stromov je nevyhnutná nielen pre stromy, ktoré na námestí zostávajú, ale aj pre tie, ktoré sa tam vysadia. V tejto súvislosti ochranári podporujú vytvorenie funkcie tzv. hlavného záhradníka.

(miv)

Páčil sa vám článok?