Znovuobjavená studňa spestrí pešiu zónu a poslúži na Župnom námestí ako lavička

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zabudnutá stredoveká studňa, ktorú objavili na Župnom námestí, sa stane atraktívnou súčasťou novovytvorenej pešej zóny a bude slúžiť nielen na dekoratívne účely, ale aj na sedenie.

Studňu objavili v druhej polovici apríla počas zemných prác pri rekonštrukcii povrchu Obchodnej ulice, Hurbanovho námestia, Župného námestia a Kapucínskej ulice, ktorej súčasťou je aj obnova električkovej trate. Podľa vykonaných meraní je od úrovne terénu po dno studne viac ako 14,5 metra, pričom voda je vyše sedem metrov hlboká.

Studňa pochádza zo stredoveku, resp. neskorého stredoveku a podľa pôvodných predpokladov ju zakryli pred 120 až 130 rokmi. Náš čitateľ nás však upozornil, že studňa pred Župným domom sa používala minimálne do roku 1926 - vtedy sa stala dejiskom veľkej tragédie, keď sa v nej utopili traja ľudia (ako sme si overili, o tejto tragédii sa zmieňuje dobová literatúra) a Bratislavské noviny ako prvé túto informáciu v predchádzajúcom vydaní aj zverejnili.

Pri nedávom potápačskom prieskume sa zistilo, že studňa bola pravdepodobne v barokovom období minimálne o jeden meter prehĺbená, zrejme pre nedostatok vody v nej. Skutočná hĺbka studne sa ukáže až po odčerpaní vody a odstránení stavebného odpadu, ktorý sa v nej v súčasnosti nachádza.

Autori projektu premeny územia od Obchodnej po Kapucínsku ulicu vrátane Župného námestia na pešiu zónu, ktorými sú architekti z ateliéru Bogár - Králik - Urban, po rokovaní s bratislavským magistrátom pripravili koncepciu prezentácie studne tak, aby sa stala integrálnou súčasťou celého tohto priestoru. Zaradí sa medzi nové lavičky a stromy, ktoré v rámci rekonštrukcie na Župnom námestí pribudnú, a stane sa tak zaujímavým prvkom novej bratislavskej pešej zóny.

Studňa bude prekrytá perforovaným bezpečnostným sklom a obohnaná skleneným soklom, ktorý bude slúžiť aj na sedenie. Podľa jedného z autorov projektu architekta Ľudovíta Urbana je predpoklad, že po zotmení bude studňa osvetlená, pričom intenzita a zafarbenie svetla by sa malo meniť a murivo studne pod úrovňou terénu bude osvetlené aj cez deň.

Páčil sa vám článok?