Centrum pre rodiny v kríze má takmer 130 klientov

21.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Céčko, centrum pre rodinu v kríze na Mokrohájskej ulici v Bratislave, funguje už pol roka. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Milka Podmajerská, od svojho vzniku má Céčko už takmer 130 klientov.

Centrum poskytuje komplexné administratívne nenáročné a bezplatné služby na poskytnutie adresnej pomoci pre členov rodiny, ktorá sa ocitla v neľahkej situácii. Céčko sprevádza rodinu od náhleho vzniku akútnej krízovej situácie až do vyriešenia a zaradenia späť do bežného života.

"Rozvod, návrat z výkonu trestu, vážne ochorenie či úraz, úmrtie - to všetko môže veľmi vážne zasiahnuť do chodu rodiny, do života rodičov i detí," konštatovala hovorkyňa. Aby rodiny predišli najhoršiemu, v centre im pomôžu a usmernia ich, ako zvládnuť ťažkú situáciu, rodiny však pritom musia aktívne spolupracovať.

"V rodinách, s ktorými Céčko komunikuje, sa prelínajú najmä psychické problémy, mentálne postihnutie, psychiatrická diagnóza a porucha ADHD, takže je nutné zvlášť pracovať s maloletým dieťaťom a zvlášť s rodičmi dieťaťa," spresnila Podmajerská. Pri práci s rodičmi sa koordinátorka Céčka sústreďuje na riešenie sociálnych problémov (a to najmä problémy s ubytovaním, vybavovaním trvalého pobytu, občianskeho preukazu či pomoc pri písaní a podávaní žiadostí na úrady a súdy).

Ďalší odborní poradcovia vykonávajú psychologickú a terapeutickú prácu. Rodinám alebo členom rodiny poskytlo Céčko podľa hovorkyne v prvom polroku najmä individuálne a skupinové (sociálne, psychologické, sociálno-právne) poradenstvo, individuálne, párové terapie a psychoterapiu, krízovú intervenciu, možnosť zúčastniť sa na terapeutických a svojpomocných skupinách pre deti a rodičov, ale aj terénnu sociálnu prácu či už v domácnosti rodiny alebo sprevádza členov rodiny do iných zariadení a inštitúcií.

Služby centra sú určené piatim cieľovým skupinám, pre rodinu, kde rodič alebo dieťa je vo výkone trestu, má psychiatrické ochorenie, mentálne alebo fyzické postihnutie, prípadne došlo v rodine k vážnemu ochoreniu, úrazu či úmrtiu člena. Céčko sa sústredí aj na rodinu s deťmi pred alebo po rozvode, rodinu s deťmi s poruchami sústredenia a pozornosti, ale aj na mladistvé matky.

Problémy rodiny by nemali mať dlhodobý charakter. "To znamená, že kríza vznikla napríklad pod vplyvom nepredvídateľných udalostí, náhle, má negatívny dopad na dieťa a rodina už nie je schopná záťaž zvládať vlastnými silami," spresnila koordinátorka Céčka Michaela Šopová. Pri kríze môže rodina zavolať na telefónne číslo 0917/ 277 227 alebo 02/ 5910 0917, prípadne sa môže kontaktovať na e-mailovej adrese rodinavkrize@mokrohajska.sk.

(sita)

Páčil sa vám článok?