BAUMAX zavádzal s akciovou cenou

24.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie udeľuje sankcie aj v prípadoch, ak natrafí na porušovanie zákazu používania nekalej obchodnej praktiky. Na podobný prípad prišli aj inšpektori bratislavskej SOI.

Ešte 18. novembra 2008 urobili kontrolu v prevádzke BAUMAX na Rožňavskej ulici, zameranú na prešetrenie podnetu spotrebiteľa, ktorý sa sťažoval na uvádzanie nepravdivých informácií o akciovej cene výrobkov. Kvôli tomu zbytočne stratil čas a aj peniaze, keďže si zobral dovolenku a zaplatil zálohu za objednané auto na prevoz tovaru.

Inšpektori SOI zistili, že v akciovom reklamnom letáku spoločnosti BAUMAX, spol. s r.o., Bratislava, ktorý bol platný od 8. septembra 2008 do 21. septembra 2008, bola uvedená cena zľavneného tovaru vymývaná dlažba, 2,66 € za štvorcový meter. Na porovnanie výhodnosti kúpy bola uvedená aj bežná cena v tovaru 2,79 € za jeden kus. Platná predajná cena dlažby zistená z histórie cien od 9. septembra 2008 do 21. septembra 2008, t. j. v čase trvania akcie, bola 2,79 € za jeden kus s rozmermi 50x50x3,7cm.

Uvádzaním nepravdivých údajov o zľavnenej cene a množstve, na aké sa cena vzťahovala k výrobku, predávajúci naplnil znaky klamlivého konania a použil nečestnú obchodnú praktiku, ktorá je zakázaná. Tým podľa SOI došlo k porušeniu zákona o ochrane spotrebiteľa. Na základe toho spoločnosti zaslali oznámenie o začatí správneho konania. Firma sa do určenej lehoty nevyjadrila a protiprávne konanie nespochybnila.

Zákonnú definíciu pojmu obchodnej praktiky upravuje zákon o ochrane spotrebiteľa. Je ňou konanie, opomenutie konania, spôsob správania alebo vyjadrovania, obchodná komunikácia vrátane reklamy a marketingu predávajúceho, ktoré sú priamo spojené s propagáciou, ponukou, predajom a dodaním výrobku spotrebiteľovi. Obchodná praktika sa považuje za klamlivú, ak zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť, že spotrebiteľ urobí rozhodnutie o obchodnej transakcii, ktoré by inak neurobil, pretože obsahuje nesprávne informácie. Je preto nepravdivá, alebo akýmkoľvek spôsobom uvádza do omylu, alebo môže uviesť do omylu priemerného spotrebiteľa.

Spoločnosť BAUMAX pri ponuke a predaji svojich výrobkov uvádzala nesprávnu informáciu o cene zľavneného výrobku, uvádzala nižšiu cenu, než bola skutočne platná cena, za akú sa tovar predával počas akciovej ponuky. Uviedla rovnako aj nepravdivý údaj, na aké množstvo výrobku sa táto cena vzťahovala. Svojím konaním spôsobila alebo mohla spôsobiť, že spotrebiteľ urobí na základe takto uvedenej „umelo zníženej“ ceny rozhodnutie o obchodnej transakcii, ktoré by inak neurobil. Spoločnosť dostala pokutu vo výške 500 eur.

Marián Taller
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?