Aj deti z ubytovní majú právo na hru

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aj deti zo sociálnej najslabších rodín sú deti, lenže spoločnosť o ne nemá priveľký záujem. Dôkazom je petržalská časť sídlisko Kopčany, kde žije bez jediného ihriska niekoľko stoviek detí a mladých ľudí.

Napriek tomu si niekoľko z nich vymyslelo a zorganizovalo turnaj v pozemnom hokeji, ktorý odohrali na ihrisku v centre sídliska na Markovej a teraz pripravujú turnaj pingpongový. Aktivita mladých zo sídliska je výsledkom dvojročného pôsobenia Komunitného centra Kopčany, ktoré zriadilo občianske združenie Odyseus. „Nie je ľahké určiť, koľko detí a mladých sa na aktivitách zúčastňuje,“ hovorí koordinátorka projektu Petra Hraňová. Ide totiž o nízkoprahový klub, kde je prvou podmienkou neregistrácia detí. To má prekonať ich obavy prameniace z

nedôvery k inštitúciám alebo obavy z nových vzťahov. V prvý rok však nadviazali 170 prvokontaktov.

Mladí Kopčanci si vybudovali k centru vzťah a chodia sa poradiť vo všetkom, čo trápi mladých, zvlášť v sťažených sociálnych podmienkach, prípadne čomu nerozumejú. P. Hraňová hovorí, že na globálne hodnotenie je privčas, ale rastúca dôvera nasvedčuje o začínajúcej zmene. Upozorňuje, že v tomto sídlisku je veľmi pestrá sociálna skladba obyvateľstva, deti však nemajú ani ihrisko, ani prístup k iným voľnočasovým aktivitám. Centrum pre ne pripravilo okrem klubových priestorov aj rôzne programy ako výtvarnú skupinku, kurz varenia pre dievčatá, doučovanie školákov, výučbu v jazde na skateboardoch či rad jednorazových aktivít. Krokom vpred je i fakt, že v spolupráci s Centrom výchovnej a psychologickej prevencie v Komunitnom centre funguje poradňa pre dospievajúcich i dospelých.

O zmysle tohto snaženia výrazne hovorí fakt - len v sociálnej ubytovni žije 140 detí, ďalšie desiatky v iných objektoch sociálneho bývania.

Páčil sa vám článok?