Na Bočnej pomôže len dôsledný zásah

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na základe informácií čitateľa Vladimíra Švába sme vlani koncom novembra v Bratislavských novín informovali o nekonečných ťažkostiach s nelegálnou skládkou odpadu.

Problém pokračuje, potvrdila to minulý týždeň aj hovorkyňa mestskej časti Ružinov Anna Mihalčinová. „Pravidelne chodievame do tejto lokality čistiť, keď nás obyvatelia vyzvú, hoci ulica prislúcha magistrátu,“ spresňuje A. Mihalčinová. Aj magistrát tam pravidelne chodieva čistiť, čo zasa potvrdzuje vedúca jeho oddelenia životného prostredia Zlatica Hudecová, ale aj sám Vladimír Šváb v najnovšom príspevku do Ružinovského fóra: „Asi týždeň po uverejnení článku magistrát nechal zlikvidovať všetok odpad v okolí. Aké však bolo moje sklamanie, keď čistota nevydržala ani tri dni...“ Aj s týmto konštatovaním sa stotožňujú obe predstaviteľky samosprávy.

V. Šváb problém viackrát pomenoval - v lokalite sú záhrady, mnohé celoročne obývané, dokonca rodinou s deťmi, inde zasa prespávajú stavební robotníci. A. Mihalčinová pri návšteve lokality zistila, že záhradkári si odpad kompostujú, spália, prípadne odvezú, ale vraj niektoré chatky okupujú bezdomovci. Lenže nik z nich nemá odpadovú nádobu a nie je prihlásený na odvoz smetí, azda okrem dvoch domov. A práve do týchto domov sa rozbiehajú potkany zo vždy znovu oživenej kopy smetí.

V. Šváb navrhuje urobiť policajnú raziu a kontrolu toho, kto si platí za odvoz a tých, čo doklady nemajú, sankcionovať ako pôvodcov neporiadku. A. Mihalčinová navštívila Bočnú aj s policajtmi, ale výsledok bol negatívny. Z. Hudecová označuje túto kauzu za strašnú (ale dodáva, že podobne sa k záhradkárom správajú majitelia supernových víl medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou). Podľa nej by tam bolo treba inštalovať kameru s nepretržitou prevádzkou a potom zakročiť. Očakáva, že práve to by mala robiť mestská polícia, ktorá vlastne len fušuje do remesla dopravnej polícii, inak jej aktivity občan veľmi nevníma. Podľa ružinovskej hovorkyne je aj toto asi slepá cesta - mestskí policajti počúvajú kritiku na každom zastupiteľstve, ale nezmenilo sa nič.

Páčil sa vám článok?