Metropola bola na euronormu pripravená

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od prvého januára tohto roku sa nemôže bioodpad likvidovať s ostatným komunálnym odpadom, ale obce sú povinné ho kompostovať, pričom sa na tento prechod mohli pripravovať dva roky.

Európska únia totiž ukladá členským štátom povinnosť znižovať podiel biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Zdalo by sa, že veľkomesto s tým môže mať problémy, ťažko si predstaviť, že urbanizované mesto vlastní kompostáreň. Bratislava však s biologickým odpadom problémy nemá a ako sme sa presvedčili v niektorých mestských častiach, už roky s biologickým odpadom narábajú podľa najnovšej normy. Zmena je len v tom, že do konca minulého roku si každá štvrť vybrala partnera na kompostovanie sama, od nového roku treba uzavrieť zmluvu s jedným z partnerov, ktorých kontaktoval magistrát.

Tak napríklad Podunajské Biskupice likvidovali zelenú hmotu v lokalite Lieskovec a budú v tom pokračovať naďalej v zmysle uzavretých zmlúv a rovnako aj Dúbravka pokračuje v spolupráci s kompostárňou v Bernolákove. Do Lieskovca vozil biologický odpad aj Ružinov. Jeho hovorkyňa Anna Mihalčínová zdôrazňuje, že u nich sa bioodpad nikdy nespaľoval. Uviedla, že teraz si Ružinov vyberie jednu zo štyroch firiem, ktoré majú túto službu poskytovať. Mestská časť Nové Mesto spolupracuje s kompostárňou v Svätom Jure, kam vlani odviezli na spracovanie 1152 kubických metrov odpadu, jeho spracovanie stálo 41 472 korún.

Do kompostární zatiaľ z mesta putovali len stromčeky, na orezané konáre a pokosenú trávu si treba počkať. Vyjadrenia pracovníkov kompostární, že necítia od mesta vyšší tlak, potvrdzujú, že Bratislava už dávno narába s biologickým odpadom ekologicky.

Páčil sa vám článok?