Odpad možno vytriediť, ale aj znečistiť

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nespokojnosť obyvateľov s aktivitami najrôznejších verejných inštitúcií býva zväčša oprávnená, ale keď sa ukáže, že taká nie je, pripomenie to existenciu často takmer zabudnutého problému.

Verejnosť napríklad dlhé roky a plným právom poukazovala na to, že mesto nerobí nič pre triedenie odpadov z domácností. Do hlasov volajúcich za separovaný odpad zneli dosť hlasno hlasy skeptikov pripomínajúcich, že ale verejnosť asi nebude nadšená, keď separácia príde a že ju bude ignorovať. Tu je potvrdenie oboch tvrdení.

Čitateľ Maroš Z. z Petržalky si sťažoval, že 7. októbra o 6,30 h spolu so štyrmi kontajnermi s komunálnym odpadom smetiari vysypali do vozidla OLO aj žltý na triedený odpad - plasty. Čitateľ píše, že svojho dvaapolročného synčeka (a to je veľmi chvályhodné) učil doma zbierať fľaše a spolu ich vyhadzovali do žltého kontajnera. Pýta sa, načo to je potom dobré a tiež podotkol, že do 27. októbra nedostal od spoločnosti Odvoz a likvidáciu odpadu odpoveď.

Vec sme preverili a začneme s faktami od konca. Máme v redakcii kópiu odpovede, ktorú OLO poslalo pánu Marošovi už 13. októbra. Stojí v nej, že je čiastočne pravda, čo náš čitateľ uvádza, a síce to, že v ten deň a tú hodinu skutočne vysypali muži obsah žltého kontajnera na triedený odpad k ostatnému odpadu. No len preto, že plastové fľaše boli zahádzané iným, netriedeným odpadom. A že to nebolo na Šustekovej po prvý raz. Organizácia OLO pritom zaviedla v Petržalke intenzívnejší režim odvozu triedených odpadov, pretože v tejto mestskej časti je zvýšená produkcia prázdnych plastových fliaš. Niekedy musia dokonca vyprázdniť a vyčistiť vozidlá na netriedený odpad, aby pomohli zviesť odpad triedený. Veľmi často sa však údajne stáva - a nielen v Petržalke - že obyvatelia triedený odpad znečistia, čo už nemožno napraviť.

Páčil sa vám článok?