Na vynovenom korze sú ešte chátrajúce domy

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na zrekonštruovanom korze, ale aj v iných historických častiach Starého Mesta naďalej zostáva niekoľko objektov, s ktorými sa už takmer desaťročie nič nedeje. Na turistov, ale aj na obyvateľov Bratislavy pôsobia popri zrenovovaných domoch rozpačitým dojmom.

Podľa informácií z miestneho úradu Staré Mesto, v historickom jadre Bratislavy je mestská časť Staré Mesto vlastníkom už len jediného historického domu, ktorý čaká na svoju rekonštrukciu. Ide o meštiansky dom na Františkánskom námestí 7, o ktorom sme už viackrát písali aj na stránkach našich novín. Ako nám povedal staromestský starosta Andrej Ďurkovský, v súčasnosti mestská časť pripravuje projekt na stavebné povolenie.

„Len pre osvieženie pamäti, chceme do dvanástich mesiacov zrekonštruovať nielen fasádu, ale aj nebytové priestory na prízemí a v suteréne a vytvoriť tu príjemné prostredie pre reštauráciu, vináreň, suvenírový obchod, ale aj divadlo malých javiskových foriem“, dodáva starosta. Celkom nedávno mestská časť dostala súdny verdikt ohľadom domu na Sedlárskej 1. Súd po dlhoročnom spore ponecháva objekt v majetku Starého Mesta, takže ho bude možné zrenovovať podľa pôvodného plánu v rámci projektu RBI. Stále tu existuje ambiciózny plán spojiť vnútorne dvory spomínaných dvoch objektov do atraktívnej verejnej pasáže.

Ďalšou jazvou na korze je dom na Sedlárskej 8. Mestské zastupiteľstvo ho pred dvomi rokmi odkúpilo od reštituenta, lebo ide o historickú Sturzerovu cukráreň, ale dodnes s ním hlavné mesto nič nepodniklo. Ďalej je v Starom Meste niekoľko nehnuteľností, na ktoré si uplatňuje nárok Evanjelický cirkevný zbor podľa reštitučného zákona č. 282/1993. Ide napríklad o prípad Panenskej 27, Zámočníckej 7, Panskej 8, Laurinskej 19, Panenskej 25, 26, 30, Palisád 53, Konventnej 14. Súdne spory tu trvajú už niekoľko rokov. Podľa A. Ďurkovského by zo strany mestskej časti bolo neprípustným rizikom pri nevyjasnenom majetkovoprávnom stave vynakladať verejné prostriedky do ich prípadnej rekonštrukcie. „V niektorých prípadoch sme však pristúpili k nájmu nebytových priestorov, pričom sme o možnom reštitučnom zaťažení týchto objektov upozornili nájomcu,“ uviedol A. Ďurkovský.

Iným prípadom je často kritizovaná Ventúrska 7. Pozemkovoknižným vlastníkom tejto nehnuteľnosti bol do roku 1989 československý štát, list vlastníctva bol napísaný na Obchodné domy, n. p. V roku 1996 na základe notárskej zápisnice si tento majetok osvedčila vo svoj prospech spoločnosť DROGSPOL, s.r.o. V roku 1999 sa udiala doteraz posledná zmena v katastri nehnuteľností: list vlastníctva je v súčasnosti zapísaný na spoločnosť Bratislavská realitná spoločnosť, a. s. Asi sa doteraz neúspešne snaží tento objekt odpredať.

(brn)
Páčil sa vám článok?