Z budúcej City Gate sa šíri hluk, prach a smrad

20.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Kedysi bol údajne stred Bratislavy, od ktorého sa merala aj kilometráž, uprostred križovatky pred Manderlákom. Len niekoľko desiatok od neho vládne hluk, prach a smrad.

Investor Orco Property Group tu prestavuje bývalú budovu banky na pompézny objekt City Gate so 46 bytmi, nákupnou galériou a štýlovou kaviarňou. Nie je vinou investora, že stavbári znepríjemňujú život okoloidúcim i obyvateľom ulice, je však za robotníkov v konečnom dôsledku zodpovedný.

Ľudia si sťažujú na zabranie komunikácie, na hluk i v hodinách, keď to norma nepripúšťa, na smrad z dieselového generátora, ktorý má pomôcť nedostatočnému elektrickému vedeniu, nehovoriac už o obrovských nákladiakoch, ktoré sa doslova obtierajú o zrkadlá áut parkujúcich na Gorkého ulici.

Podľa hovorkyne staromestskej samosprávy je pravda ako vždy niekde uprostred. Obyvatelia nemajú pravdu, ak tvrdia, že zabratie plochy je nelegálne, lebo staviteľ na to povolenie má. Žiaľ, nie je na ňom špecifikované, čomu má toto zabratie slúžiť, takže kedysi na ňom parkovali autá dodávateľských stavebných firiem, potom pracovné vozidlá, teraz je tam staveniskové zariadenie, vrátane toho agregátu.

Pretože, keď sme sa začali problémom zaoberať, stavebná firma, ktorá dieselový agregát používala, sľúbila, že ho v priebehu dňa odstráni, podľa hluku a zápachu spálenej nafty je tam dosiaľ.

Pokiaľ ide o hlučnosť, môže ju podľa úradu spôsobovať injektáž základov objektu. Aj necvičené ucho však jasne rozozná v hluku vibrácie zbíjačiek. Stavebný úrad Staré Mesto prisľúbil, že bude sledovať, či stavbári robia hluk i keď sú už ľudia zo škôl a práce doma, údajne aj cez víkendy. Stavebný úrad sa nazdáva, že nemáme legislatívu, ktorá by zabránila stavebným firmám pracovať cez víkendy. To je pravda. Existuje však vládna vyhláška o prípustných normách hluku a v nej stojí, aká hladina hluku zo stavby je prípustná večer, v noci, ráno a cez víkendy. Už len naštartovanie kompresora bez zapnutia zbíjačky ju vysoko prekračuje. A s inými ako ťažkými mechanizmami zatiaľ na stavbe City Gate nepracujú. Povinnosť obmedzovať zdroje znečistenia okolia stavbári nedodržiavajú, čo priznáva aj staromestský stavebný úrad.

Na dôvažok už len to, že ani prach, ktorý unikal v hustých oblakoch pri búraní vnútra celkom nezmizol a systematicky sa usádza nielen na zaparkovaných autách, ale aj na stenách priedušiek ľudí, ktorí idú okolo. Skrátka miera znečisťovania životného prostredia na tejto stavbe je taká, že protirečí nielen štátnej norme, ale aj samotnému stavebnému povoleniu.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?