Na Železnej studienke pomáhajú ropuchám

15.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Približne štyridsať dobrovoľníkov sa dnes zúčastnilo na akcii na Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke v Bratislave.

Ako ďalej povedala koordinátorka akcie zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus Blanka Lehotská, do prípravných prác, ktoré sa začali v piatok, sa zapojilo až 50 ľudí.

"Ide nám to výborne, pomocníci sú šikovní a dnes nám dokonca aj počasie vyšlo, takže s priebehom akcie sme spokojní," konštatovala. Účastníci stavajú fóliové zábrany na miestach, kde je najmasovejšia migrácia žiab. Postavili ich pri najvyššie položenom rybníku, po dokončení prác by mali podľa Lehotskej dosahovať na celom úseku dĺžku okolo 700 metrov.

Kedy sa začne druhá fáza akcie na pomoc ropuchám, teda prenos žiab cez cestnú komunikáciu, sa podľa Lehotskej nedá celkom s presnosťou určiť. "Bude to závisieť od počasia. Teploty musia byť vyššie ako desať stupňov, aby sa migrácia žiab rozbehla," vysvetlila. Koordinátorka akcie zároveň doplnila, že to odhaduje na dva, možno aj tri týždne. V tejto etape budú dobrovoľníci prenášať cez cestu vo vedrách žaby zachytené za zábranami, ale aj tie, ktoré nájdu živé na ceste, vždy do najbližšieho rybníka. O počtoch prenesených, a teda zachránených, ale aj usmrtených jedincov, sa podľa Lehotskej vedie presná evidencia.

Cieľom akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke je záchrana ropuchy obyčajnej (Bufo bufo) a čiastočne aj skokana hnedého (Rana temporaria), ktoré sú tu každoročne na ceste usmrcované. K najväčšiemu úhynu žiab na cestách dochádza v období ich jarnej migrácie, keď sa presúvajú z lesov do rybníkov, aby tam nakládli vajíčka. Akciu robí Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v úzkej spolupráci so Štátnou ochranou prírody - Správou CHKO Malé Karpaty na Železnej studienke, kde v rámci Bratislavy dochádza k najväčšiemu úhynu ropuchy obyčajnej.

Viac informácií o akcii je možné nájsť na internetovej stránke www.miniopterus.sk alebo u hlavnej koordinátorky akcie Lehotskej na telefónnom čísle 0903 956 445, alebo vo večerných hodinách na čísle 02/65 31 50 86. Záujemcovia o druhú etapu podujatia sa môžu vopred ohlasovať na rovnakých telefónnych číslach, alebo prostredníctvom e-mailu miniopterus@miniopterus.sk.

Miniopterus je základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny so sídlom v Bratislave, ktorá bola založená v roku 1993. Jej hlavnými aktivitami sú akcia Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke v Bratislave, výskum, monitoring a ochrana netopierov na území západného Slovenska a environmentálna výchova pre žiakov základných škôl.

(sita)

Páčil sa vám článok?