Kauzu na Pečni už skúmajú aj úrady

6.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pred týždňom sme informovali o nelegálnej skládke, ktorú si na reštituovaných pozemkoch v Pečnianskom lese zriadil podnikateľ Ivan Klimo z Ružomberka.

Z ústredia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) sa na mieste vystriedali dokonca odborníci z dvoch odborov. Pretože išlo o podozrenie, že na skládku sa vozí stavebný odpad, ktorý je potenciálne nebezpečný najmä preto, lebo vznikala medzi chráneným zdrojom pitnej vody a vodným tokom, najprv ju preskúmal odbor hospodárenia s odpadmi. Ten zistil, že ide o falošný poplach - v tomto smere.

Nákladiaky vozia na skládku len zeminu, jej zdroj zatiaľ nepoznáme. Xénia Kromerová, vedúca odboru ochrany prírody a krajiny, nás však informovala, že už začali proti I. Klimovi správne konanie. Podrobnosti o možnej výške pokuty či termíne vyriešenia prípadu neposkytla, uviedla, že sa rieši ako každý iný podnet.

Dôslednejšie v tomto smere zrejme chce postupovať miestny úrad. Jeho hovorca Ľubomir Andrassy deklaroval záujem petržalskej samosprávy oznámiť, že ich pokladajú za spoluzodpovedných, aj partnerom, ktorí zeminu nechávajú odviezť na nelegálnu skládku, i spoločnostiam, ktoré je fyzicky prevážajú.

„Sú v konflikte so zákonom, nerešpektovali rozhodnutie úradnej moci,“ doslovne uviedol L. Andrassy. Dodal tiež, že polícia nemôže dávať ruky preč od prípadu, aj keď sa zemina preváža po neverejných komunikáciách. „Polícia je tu predsa na to, aby zasiahla tam, kde sa zákon porušuje, a vjazd bez povolenia na vyhradenú komunikáciu je porušením zákona,“ dodal. Nákladiaky do Pečne však jazdia ďalej.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?