Splátkový kalendár je lepší ako exekútor

30.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Podľa reakcií našich čitateľov viem, či som „trafila“ problém, ktorý ich trápi. Netušila som, nakoľko ich trápia pôžičky, preto sa k tejto téme znovu vrátim.

Faktom je, že lákavé reklamy, ktoré ponúkajú finančné pôžičky za naprosto bezkonkurenčných podmienok nás oblbujú od rána do večera. Podľa údajov štatistík je nemálo domácností, ktoré tejto ponuke neodolajú. Veď prečo si nedopriať, po čom srdce túži, už dnes, ale čakať dlhší čas, kým sa potrebné financie našetria? Žiť na dlh je „in“, veď celý moderný svet je zadlžený, tak čo!

Ale pozor! V civilizovanom svete je naozaj bežné sa zadlžiť za účelom zaistenia vzdelania. Získané odborné znalosti a titul umožňujúci vstup do určitých profesií takýto dlh rýchlo pomôžu zaplatiť. Zadlžiť sa za účelom investície je tiež zmysluplné a rozumné, pretože zisk prevýši výrazne výšku dlhu. Inak je to u takzvaných spotrebiteľských úverov, ktoré si ľudia berú na nákup nových televízorov (plazmových), chladničiek, bazénov, alebo nákladných darov pre svojich najbližších. Čiže ide o nákupy tovarov, ktoré nevytvárajú žiaden zisk a slúžia iba na uspokojenie potrieb rodiny, či priateľov.

Takýto prístup k financiám je z hľadiska ekonomického rastu spoločnosti prospešný, a preto aj propagovaný – ale z hľadiska dlžníka ide o veľmi riskantné chovanie. Je veľmi nebezpečné žiť v presvedčení, že si môžeme dopriať aj to, na čo vlastne na základe svojich príjmov nemáme. Je preto nezodpovedné ísť pri vybavovaní pôžičiek tzv. na doraz. Banka vytvorí odhad schopností klienta splácať úver na základe aktuálnych (často nadhodnotených) príjmov a momentálneho zdravotného stavu. Stačí však, aby prišlo k strate lukratívneho zárobku, zdravia alebo inej nákladnej udalosti a dlžník sa zrazu stáva neschopným splácať dlhy.

Čo v takomto prípade robiť? Určite nezaujať pozíciu „mŕtveho“ chrobáka a prestať platiť. S každou serióznou finančnou spoločnosťou sa dá v núdzových prípadoch dohodnúť splátkový kalendár, t.j. zníženie mesačných platieb. Spravidla je po určitý čas možné splácať iba úroky - bez súčasného splácania istiny. Je pravda, že s predĺžením času splácania sa pôžička predraží – ale stále je to lepšie, ako riskovať návštevu exekútora.

Málokto vie, že právomoci exekútora zo zákona sú veľké. Nepomôže zatĺkanie – exekútorovi musia poskytnúť informácie napr. finančné úrady, polícia, pošta, poisťovňa, splátkové firmy, penzijné fondy a pod. Exekútor sa dozvie, aké nehnuteľnosti či motorové vozidlá dlžník vlastní, aké má číslo bankového účtu, koľko má našporené a aká je jeho mesačná mzda. Môže aj v neprítomnosti dlžníka vstúpiť za prítomnosti policajta do bytu a tam vykonať súpis majetku. Skrátka exekútor je verejným činiteľom s veľkými právomocami. Takže sa márne budete odvolávať na zákon o ochrane práv občanov.

Jediná rada je tá, aby ste si dobre zvážili predovšetkým to, či vec, na ktorú si idete požičať, naozaj potrebujete. A nenechajte sa zaslepiť iba výškou úrokov: v každom prípade žiadajte o údaj RPMN (ročná percentuálna miera nákladov), ktorý zahŕňa aj poplatky spojené s úverom.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov

Páčil sa vám článok?