Incheba za zbúranie dámskeho klubu zaplatí

29.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zbúraním pamätihodnej budovy bývalého Dámskeho tenisového klubu urobila spoločnosť INCHEBA, a.s., minimálne dva priestupky a zaplatí pokutu 200 000 korún.

Prvým priestupkom je likvidácia stavby bez patričného povolenia a druhým to, že sa spoločnosť o objekt na svojom pozemku nestarala, čo bola jej povinnosť zo zákona. Tieto dva závery tlmočil hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy.

O kauze sme informovali už v máji tohto roku, keď stavebný úrad v Petržalke začal preverovať právoplatnosť odstránenia budovy. Námestník generálneho riaditeľa Incheba, a.s., Jozef Kaliský vtedy dôvodil jednak tým, že budovu nezbúrali, iba rozobrali a jej jednotlivé časti uložili, a jednak tým, že mali na tieto práce stavebné povolenie ešte z roku 2000. Do prác sa však nepustili, pretože v tom čase Incheba prejavila snahu dostať túto technicky zaujímavú budovu do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Stavebné povolenie z roku 2000 vydal Okresný úrad Bratislava 5, ten však zanikol a petržalská samospráva musela hľadať príslušné dokumenty v archíve. To si vyžiadalo čas a tak starosta Milan Ftáčnik rozhodol o udelení pokuty až teraz.

Podľa Andrassyho v stavebnom povolení z júna roku 2000 sa mala spoločnosť zaviazať, že práce na sanácii budovy ukončí do konca roku 2000. Ak sa od tých čias budova schátrala tak, že sa už nedala zachrániť, je to vina vlastníka.

Požiadali sme o stanovisko k tomuto prípadu aj spoločnosť Incheba, a.s., odpoveď sme však do uzávierky nedostali.

(gub)
Páčil sa vám článok?