Rozostavané múzeum na Židovskej dokončia

27.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Židovskej ulici pod Bratislavským hradom už niekoľko rokov stojí a chátra rozostavaná budova Múzea revolučných tradícií. S jej výstavbou podľa informačnej tabule na oplotení rozostavaného areálu začala Mestská správa pamiatkovej starostlivosti v decembri roku 1987, pričom dokončenie bolo naplánované na marec 1991.

Napriek tomu, že od dátumu pôvodného ukončenia výstavby prešlo rovných deväť rokov, dnes je už poloschátrané múzeum presne v takom stave, v akom ho zastihla novembrová revolúcia v roku 1989.

Po zmene režimu z pochopiteľných dôvodov nebol záujem o dostavanie múzea s takýmto zameraním. A tak vzhľadom na nevyjasnenú predstavu o novej náplni objektu, ale aj na nedostatok financií na jej dokončenie stavba postupne začala upadať do zabudnutia. Svojím vzhľadom teda už takmer desať rokov špatí nielen Židovskú ulicu, ale vôbec celú časť postupne dobudovávaného podhradia. Zdá sa, že ľady sa predsa len pohli.

Podľa informácie, ktorú sme získali od riaditeľa Pamingu Cyrila Vaňa, s dos­tavbou rozostavaného múzea sa začne v najbližšom čase. Finančné prostriedky na jeho dokončenie by malo mesto získať od štedrých sponzorov. So sanačnými prácami sa začne už teraz v máji. Pokiaľ sa podarí zabezpečiť dostatok financií a práce pôjdu podľa plánu, mohla by budova na Židovskej ulici začať slúžiť svojmu novému účelu v septembri budúceho roku. Ako nám povedal C. Vaňo, do objektu sa po jeho dokončení nasťahuje Mestské múzeum z Apponyiho paláca, ktorý sa zrejme bude musieť rekonštruovať.

Ešte pred začatím stavebných prác bude potrebné prepracovať pôvodný projekt. Podľa Cyrila Vaňa však nebudú potrebné žiadne zásadnejšie úpravy. Skôr pôjde o menšie korekcie v rámci samotnej stavby, ale aj jej bezprostredného okolia. To sa bude týkať napríklad terénnych úprav a výsadby okrasnej zelene.

Pri určovaní novej funkčnej náplne objektu sa uvažovalo o rôznych účeloch využitia. Napríklad aj o komerčnom využití, no vzhľadom na nevýhodné umiestnenie od tohto zámeru upustili. Nie je však vylúčené, že súčasťou múzea budú aj malé obchody s príbuzným sortimentom tovaru, ktoré budú vhodne dopĺňať nové využitie tohto objektu na Židovskej ulici.

Milan Šeršík

Chátrajúca budova rozostavaného múzea by už čoskoro mala prestať hyzdiť Židovskú ulicu.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?