Začína sa revitalizácia Kalvárie

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Z iniciatívy Rímskokatolíckeho farského úradu Kalvária, mestskej časti Staré Mesto a Asociácie priemyslu a ochrany prírody sa začne s revitalizáciou Kalvárie a obnovou Krížovej cesty.

Prvým krokom bude brigáda na vyčistenie územia, ktorá sa uskutoční 1. apríla od 10. hodiny so zrazom pred budovou Rímskokatolíckeho farského úradu na Kalvárii.

Pri revitalizácii Kalvárie sa ráta s obnovením vyhliadkovej, rekreačnej a náboženskej funkcie tohto územia. V prvej etape budú v súlade s pamiatkovým zámerom a ochranou prírody obnovené porasty formou lesného parku. Neskôr príde na rad úprava cestičiek, drobná architektúra a najmä obnova Krížovej cesty. Vybudovanie jednotlivých zastavení bude finančne i časovo náročnejšie. Preto sa uvažuje s možnosťou ponúknuť jednotlivým bratislavským farnostiam zverenie, resp. patronát nad jednotlivými zastaveniami s tým, že by si ich aj zo svojich prostriedkov vybudovali.

Projekt revitalizácie sa má realizovať zo združených prostriedkov. V tomto roku na vypracovanie projektovej dokumentácie vyčlenilo Staré Mesto zo svojho rozpočtu 500 tisíc korún. Metodiku pamiatkovej obnovy spracoval Mestský ústav ochrany pamiatok a odborným garantom je Slovenská agentúra životného prostredia, centrum ochrany prírody a krajiny - stredisko Bratislava. Prvá spoločná pobožnosť krížovej cesty na Kalvárii je naplánovaná na 9. apríla.

(stn)

Páčil sa vám článok?