V Petržalke vybudujú veľký zberný dvor

3.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka by mala v spolupráci s miestnym podnikom Verejnoprospešných služieb vybudovať veľký zberný dvor na Čapajevovej ulici. Podľa predbežných plánov by malo byť nové zberné miesto hotové do konca roka 2008, miestna samospráva však dúfa, že dvor bude môcť verejnosť využívať už v polovici budúceho roka.

Vedenie mestskej časti tento krok vysvetľuje snahou posilniť zber a separáciu odpadu. "Zberný dvor by mal spĺňať prísne opatrenia z hľadiska ochrany bezpečnosti a životného prostredia. Bude tiež zabezpečené, aby sa nebezpečný odpad nedostal do pôdy alebo podzemných vôd. Dvor by mal občanom slúžiť 24 hodín denne, 365 dní v roku," povedal tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Výšku financií, ktoré si vybudovanie takéhoto zberného dvora vyžiada, uviesť ešte nevedel, zriadenie dvora by sa ale malo objaviť aj v rozpočte Petržalky. Andrassy zároveň potvrdil, že mestská časť už rokuje aj so spoločnosťou, ktorá má licenciu na nakladanie s nebezpečným odpadom.

V Petržalke v súčasnosti funguje na Čapajevovej ulici zberný dvor, kde sa bezplatne odoberá drobný stavebný odpad, kovový odpad z rozobratých práčok a chladničiek bez freónových náplní, rozobratý nábytok, drevené dosky s maximálnou dĺžkou dva metre a šírkou pol metra či odpad po čistení parkov a záhrad. Cez pracovné dni je zberný dvor otvorený od 6.00 do 18.00 h, v sobotu do 12.00 h. Na území mestskej časti pritom fungujú aj Zberné suroviny, a.s., na Šustekovej ulici. Firma však preberá len objemný odpad a drobný stavebný odpad bez elektroodpadu a domového odpadu s obsahom škodlivín.

Petržalčania pritom môžu odviezť odpad aj do zberných dvoroch mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) na Bazovej ulici a Ivanskej ceste. Veľkokapacitný kontajner za 4- alebo 5 000 korún si však môžu objednať aj sami na telefónnom čísle 0905 902 255 spoločnosti Verejnoprospešné služby Petržalka alebo na zákazníckom centre spoločnosti OLO číslo  5011 0111 . Na stránke mestskej časti Petržalka je taktiež zverejnený harmonogram tohtoročného umiestnenia veľkokapacitných kontajnerov.

(sita)

Páčil sa vám článok?