Uvažujú o druhej etape obnovy Sadu Janka Kráľa

29.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O vypracovaní projektu ďalšej revitalizácie Sadu Janka Kráľa uvažuje v súčasnosti petržalská samospráva. Išlo by o druhú etapu obnovy najväčšieho verejného sadu v strednej Európe.

Petržalská samospráva by v prípade obnovy chcela využiť na financovanie z verejných zdrojov, európskych fondov a rozpočtu mestskej časti. Išlo by napríklad o rekonštrukciu chodníkov, verejného osvetlenia, opravu historických pamiatok - sochy Janka Kráľa a Františkánskej vežičky.

V júni minulého roku bol ukončený projekt revitalizácie Sadu Janka Kráľa, na ktorý bolo vynaložených 27 miliónov korún. Bol spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie, ministerstva financií a rozpočtu mestskej časti (prispela asi siedmimi miliónmi korún). Projekt bol zameraný na úpravu trávnatých plôch, ošetrenie a vysadenie nových stromov a tiež na opravu časti chodníkov.

V roku 2007 chce mestská časť čiastočne obnoviť aj priestory verejných WC v parku.

O čistotu v Sade Janka Kráľa (napr. kosenie trávy, polievanie kvetov a drevín, verejné záchody a pod.) sa stará súkromná spoločnosť na základe zmluvy s mestskou časťou. V súvislosti s ochranou verejného poriadku petržalská samospráva neuvažuje o zriadení špeciálnej strážnej služby - strážnika, ktorý by v sade dohliadal na dodržiavanie poriadku a bezpečnosti. Podľa samosprávy nato nie je dôvod, keďže v poslednom čase tu nedošlo k výraznejšiemu narušeniu verejného poriadku, či poškodeniu drevín, zelene a zariadení pre verejnosť (okrem pitných fontánok...). Poriadok tu majú na starosti mestskí policajti.

Sad Janka Kráľa bol založený v rokoch 1774 - 76. Cieľom bolo vytvoriť prvý park pre širokú verejnosť. Vznikol na pravom brehu Dunaja na ploche lužného lesa a vplyvom barokového klasicizmu sa tu vytvorila osemramenná hviezdica priesekov. Pozdĺž nich sa neskôr vysadili stromoradia. Podľa usporiadania chodníkov park pomenovali Sternallee (Hviezdicová aleja). Jednotlivé aleje dostali pomenovanie podľa druhu stromov - javorová, topoľová, jelšová, brestová, vŕbová, jaseňová.

Sad Janka Kráľa sa postupne dostal do centra stavebného ruchu a výstavby v Petržalke. Novým a Starým mostom, Auparkom, či futbalovým štadiónom sa vytýčili jeho hranice a stratila možnosť jeho rozšírenia. Sad nemá vyznačené ochranné pásmo. Blízkosťou obchodného centra, ale aj reštauračných zariadení sa zvýšila v poslednom období jeho návštevnosť. Aj preto si zaslúži zvýšenú pozornosť. Sad Janka Kráľa ako prvý verejný park v strednej Európe je chránený v zmysle zákona o štátnej pamiatkovej starostlivosti v kategórii historická zeleň.

(rob)
Páčil sa vám článok?