Pitné fontánky v sade by mali opäť fungovať

28.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pitné fontánky, ktoré v Sade Janka Kráľa poškodili neznámi vandali, chce dať petržalská samospráva čo najskôr opraviť. Tri kamenné fontánky by mohli opäť slúžiť na občerstvenie návštevníkov parku už začiatkom júla.

Neznámi vandali ich poškodili tak, že úplne prestali slúžiť svojmu účelu. Vzhľadom na skorší začiatok leta a vysoké teploty začali návštevníkom parku chýbať. V Sade Janka Kráľa sú pitné fontánky k dispozícii už približne desať rokov. Pred niekoľkými dňami ich demontovali, aby sa posúdil rozsah ich poškodenia.

Na základe odbornej analýzy sa vedenie samosprávy Petržalky rozhodne, či ich dá opraviť, alebo kúpi nové. Verejnosti sú v tejto mestskej časti k dispozícii ešte ďalšie tri verejné zariadenia, z ktorých je možné občerstviť sa čerstvou pitnou vodou. Všetky sú umiestnené na frekventovanom Petržalskom korze.

Mestské pitné fontánky má na starosti Mestský investor pamiatkovej obnovy - PAMING. V súčasnosti spravuje jedenásť takých fontánok a v tomto roku ich funguje šesť. Jedna je na Námestí SNP a dve na Hviezdoslavovom námestí. Ďalšia, Pálffyovská pitná fontánka, je v Pálffyho paláci. Dve nové pribudli v roku 2006 - ide o strážnu búdku s pitnou fontánkou na Hlavnom námestí a o pitnú fontánka na Župnom námestí.

Ostatné sú historické a bez porušenia kameňa nie je do nich možné vsunúť rozvodové rúrky a dávkovacie zariadenie. Hygienické predpisy nedovoľujú ich použitie v pôvodnom stave. Trvalý prietok vody by bol tiež nehospodárny, a preto slúžia len ako okrasné prvky. Ide o fontánky na nádvorí Čierneho Havrana na Bielej ulici a Palugyayovu studňu na Zelenej ulici. Pitné fontánky Váza, Ryba a fontánka u Červeného raka sú v depozite a po opravách budú znova osadené. Termín zatiaľ nie je známy.

Na rohu ulíc Ventúrska a Panská funguje aj replika tzv. Vtáčej fontány, ktorá tiež slúži na napitie sa a ovlaženie v horúcich letných dňoch.

(rob)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?