Vzácnu pamiatku zachraňujú milodary veriacich

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Sústava secesných budov - kostol, fara a škola - je práve vďaka svojej komplexnosti asi jednou z najcennejších stavebných pamiatok novšieho obdobia v Bratislave, napriek tomu ich nechávame devastovať.

Reč je o sústave secesných budov, ktoré sa pred sto rokmi zrodili ako komplex Kráľovského katolíckeho gymnázia. Ide o Kostol svätej Alžbety, ľudovo zvaný Modrý kostolík, s farou a známe špičkové Gymnázium na Grösslingovej ulici. Spojenie kostola so školou dokumentuje bočný vchod z dnešnej Gajovej ulice, ktorý sa označuje ako študentský.

Kostol totiž vznikol ako náhrada za gymnaziálnu kaplnku, ktorá pôvodne mala stáť v objekte školy. Ukázalo sa však, že aj pri minimalizácii jej rozmerov by zabrala veľkú časť vnútorných priestorov a ubrala aj zo školského dvora. Začalo sa uvažovať o kostole slúžiacom aj gymnáziu aj verejnosti. V tom čase sa na scéne objavila grófka Gabriela Mária Szapáryová, ktorá využila kontakty vo vysokých kruhoch, o čom svedčia dve tabule s menami dobrodincov kostola vo vstupnej časti. Medzi menami cirkevnej i svetskej šľachty nájdeme rovnako ostrihomského arcibiskupa ako rodinu nástupcu viedenského trónu.

Kostolík tým, že sa nemôže ako cirkevný objekt spoliehať na láskavosť štátu, bol v stave o čosi lepšom ako susedné gymnázium, predsa však aj stavebný osud majú spoločný - na oboch objektoch sú najväčšmi poškodené masívne múry ozdobných plotov. Tie bude evidentne treba postaviť odznova s izolovanými základmi.

Správca farnosti Ján Formánek hovorí, že dary najmenších dobrodincov sú to, čo kostolík zachraňuje - a ten má už po druhýkrát za pätnásť rokov aspoň na generálnu opravu vonkajších fasád. „Žiadali sme o podporu mestskú časť, magistrát i ministerstvo kultúry, dosiaľ sme odpoveď nedostali,“ hovorí pán farár. Podľa jeho slov vydržalo najviac to, čo je najstaršie - hmota, ktorou sú na kostole upevnené detaily mozaiky. Farba, ktorou pri poslednej oprave kostol natreli a omietky pod ňou však natoľko odolné neboli a začali opadávať. Rozpočet na opravu vzácneho historického objektu predstavuje sumu tri milióny a peniaze majú len z milodarov veriacich.

Ján Formánek sa čuduje, že gymnázium nemá takých verných žiakov ako kostol veriacich - možno by to pomohlo. V každom prípade pripomína, že maketa Modrého kostolíka rozpráva v Bruseli o Bratislave, že jeho patrónka je vo svete uznávanou patrónkou charity a podľa niektorých podaní sa táto dcéra uhorského kráľa narodila na Bratislavskom hrade. To sú dôvody na lokálpatriotskú pýchu. To, ako sa o tento komplex staráme, je dôvodom na zahanbenie.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus

Dobrovoľné príspevky možno s poznámkou Na opravu kostola zasielať na účet 4000741405/3100

Páčil sa vám článok?