Projekt výstavby Vista Tower je predmetom diskusií

15.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zamýšľaná výstavba objektu Vista Tower na Šrobárovom námestí v Petržalke sa stala predmetom diskusií, objavila sa petícia občanov proti výstavbe, investor argumentuje, že stavba je v súlade s územným plánom.

Polyfunkčný objekt Vista Tower má mať tri podzemné podlažia s 291 parkovacími státiami, na prvom nadzemnom podlaží majú byť obchody, na druhom okrem iného reštaurácia a zasadačka, na treťom fitnes- a wellnesscentrum so zázemím. Na štvrtom až deviatom podlaží by mal byť štvorhviezdičkový hotel, na desiatom až osemnástom byty rôznych veľkostí. Na najvyšších podlažiach sú navrhnuté veľkoplošné apartmány.

Proti výstavbe spísali občania petíciu, v ktorej vyslovujú nesúhlas s tým, že na Šrobárovom námestí má vyrásť hotel a kongresové centrum. Prekáža im aj hustota zástavby v tejto lokalite, investor podľa nich plánuje postaviť veľa objektov na malej ploche. Taktiež by prijali, keby sa tu radšej postavilo športové zariadenie, ktoré by mohli využívať aj oni. Nesúhlasia ani s plánovanou výškou veže Vista Tower, ktorá má mať 84 metrov. Prekáža im aj zvýšenie koncentrácie ľudí a dopravy, ako aj hluk či prašnosť.

Investor stavby, spoločnosť Vista Tower, a.s., ktorá v týchto dňoch čaká na záväzné stanovisko magistrátu k stavbe, nám zaslal stanovisko, v ktorom okrem iného poukazuje na to, že občanom neboli prezentované pravdivé informácie o pripravovanej výstavbe. V objekte Vista Tower sa podľa neho vôbec neráta s kongresovým centrom a hotelová časť zaberá len 14 percent z celkovej plochy objektu.

„Navrhované využitie objektu je plne v súlade s platným územným plánom mesta Bratislavy, podľa ktorého je územie určené na funkciu viacpodlažnej bytovej výstavby s účelovo viazanou funkciou zelene, občianskej, dopravnej a technickej vybavenosti,“ uvádza sa vo vyjadrení. „Požiadavky občanov žiadajúcich športové zariadenie budú splnené, pretože v navrhovanom objekte bude fitnescentrum s bazénom, ktoré bude verejne prístupné.“

Ako sa ďalej uvádza vo vyjadrení, objekt nespôsobí prekročenie prípustných intenzív dopravy na Macharovej ulici, ani na odbočkách na Panónsku a Rusovskú cestu, čo potvrdzujú nezávislí experti a súhlasné stanoviská všetkých zainteresovaných inštitúcií. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, v niektorých polohách Vista Tower výrazne zníži hluk najmä od diaľnice a železnice, pretože vytvorí prirodzenú hlukovú bariéru. Pokiaľ ide o výšku objektu, spoločnosť Vista Tower argumentuje, že podľa vypracovaného urbanisticko-architektonického 3D modelu by bol pre lokalitu prínosom.

„V prípade, že by sa Vista Tower realizovala vo výške 22 podlaží (76 m), bola by v Bratislave na 37. mieste, čo sa týka výšky, pričom najvyššie už zrealizované budovy sú o viac ako 50 % vyššie, a už odsúhlasené budovy v štádiu prípravy sú viaceré dvojnásobne vyššie ako Vista Tower pri maimálnom variante,“ argumentuje spoločnosť Vista Tower, a.s. Ako pripomína, mestskej časti Petržalka ponúkla reálnu spoluprácu pri formovaní priestoru Šrobárovho námestia, pričom vybuduje park, detské ihrisko, športové a vodné plochy (fontány) a vykoná aj sadové úpravy.

(juh)
Páčil sa vám článok?