O výstavbe Twin City sa bude opäť diskutovať

10.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

O plánovanej prestavbe bratislavskej autobusovej stanice na Mlynských Nivách a rozsiahlej výstavbe v jej okolí budú občania diskutovať ešte na jednom verejnom zhromaždení.

Občania sa budú môcť k výstavbe vyjadriť vo Veľkej sále Spoločenského domu Nivy na Súťažnej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Ako ďalej informoval hovorca ružinovského starostu Maroš Smolec, pripomienkami, ktoré občania k výstavbe vyjadria počas zhromaždenia, sa budú poslanci Ružinova zaoberať na zasadnutí koncom mája.

O opätovnej diskusii o plánovanej výstavbe rozhodli ružinovskí poslanci v apríli, keď rokovali o urbanistickej štúdii plánovaného polyfunkčného územia. Zhodli sa na tom, že je potrebné ďalšie zhromaždenie a o štúdií budú rokovať až po ňom. Občania mali možnosť štúdiu pripomienkovať v apríli, na zhromaždenie však prišlo iba približne 30 ľudí. Plánovaná výstavba by sa mala dotknúť niekoľkých desiatok tisíc obyvateľov tohto územia, vyrásť by tu malo 40 nových budov, z ktorých približne desať by malo mať od 20 do 42 poschodí.

Novú autobusovú stanicu na Mlynských Nivách v Bratislave by mal súkromný investor, spoločnosť HB Reavis Group, postaviť do roku 2011. S výstavbou by sa malo začať tento rok. Náklady na novú stanicu by mali dosiahnuť miliardu korún, nový objekt s nástupišťami by mal zabrať 45-tisíc štvorcových metrov. Celý projekt Twin City by mal stáť 17 miliárd korún, komplexu budov má dominovať 42-poschodový vežiak.

Autobusová stanica má i po prestavbe ostať na tom istom mieste, zmeniť by sa nemala ani organizácia MHD, v budúcnosti sa tu počíta aj so zastávkou nosného systému MHD. Počas prestavby tu bude fungovať dočasná autobusová stanica, niektoré nástupištia by mali zasahovať aj do ulíc Šagátová a Mlynské Nivy. Po Páričkovej ulici tak počas výstavby denne prejde približne 200 autobusov. Po dostavbe celého územia by tu malo byť 1 200 nových bytov, v kanceláriách a obchodných priestoroch bude pracovať približne 15-tisíc zamestnancov a štúdia počíta, že prestavané územie denne navštívi ďalších 60-tisíc ľudí. Nevznikne tu žiadny park alebo rozsiahlejšia verejná zeleň, náhradná výsadba bude najmä na strechách budov.

(sita)

Páčil sa vám článok?