Vežiaky v meste by sa mali povoľovať centrálne

21.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pre riešenie problematickej výstavby v Bratislave by bolo podľa hlavného architekta mesta Štefana Šlachtu potrebné zmeniť legislatívu. Ako Šlachta ďalej uviedol počas hodiny otázok v Primaciálnom paláci v rámci podujatia Bratislava pre všetkých, súčasný stav stavebnej legislatívy je problematický.

Mnoho z architektonického hľadiska nekvalitných a výškových budov na nevhodnom mieste totiž pri povoľovacom procese "prejde pomedzi prsty". Podľa neho by bolo vhodné, keby sa prostredníctvom pripravovaného zákona o Bratislave rozhodovacie právomoci pri povoľovaní stavieb zjednotili a centralizovali.

Šlachta si mysli, že nie je dobré, aby o výstavbe, ktorá zásadne mení vzhľad mesta, rozhodovali úradníci na stavebných úradoch mestských častí. "Nechcem povedať, že sú nekompetentní, ale mnohí z nich povoľovanie vidia iba cez formuláre a pečiatky a nevidia, čo sa deje v meste," tvrdí Šlachta. "Mestské časti si robia čo chcú a magistrát ignorujú," dodal Šlachta.

Občania sa Šlachtu pýtali aj na chýbajúcu zeleň, riešenie dopravy a na to, kedy bude mať viac kompetencií, aby mohol výstavbu v meste ovplyvniť. "Neprišiel som s cieľom niečo v meste meniť, ale vybojovať kompetencie pre funkciu hlavného architekta," odpovedal Šlachta s tým, že ihneď keď hlavný architekt kompetencie získa, on z funkcie odíde. "Nahradiť by ma mal človek, ktorý je aj urbanistom, čo ja nie som a s pracovnou perspektívou do 15 rokov, čo ja tiež nemám," dodal Šlachta.

(sita)

Páčil sa vám článok?