Sporná výstavba viladomov sa pripravuje

8.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rokovania o výstavbe obytného súboru Viladomy v Devíne pokračujú, spoločnosť Skanska, ktorá výstavbu pripravuje, momentálne čaká na vydanie ďalších stavebných povolení.

Ako nám povedala Magdaléna Dobišová zo spoločnosti Skanska, ktorá výstavbu pripravuje, vlani v decembri sa na základe právoplatného rozhodnutia uskutočnil výrub náletovej zelene stromov a krovinatých porastov starého viniča. V pôvodnej žiadosti o výrub bolo 59 drevín.

„Po diskusii s ochranármi sme pristúpili k náročnejšiemu variantu a vyrúbali sme iba dvanásť kusov drevín a staré zanedbané porasty viniča,“ uviedla. „K dnešnému dňu máme vydané právoplatné rozhodnutie na objekty vodných stavieb, čakáme na správoplatnenie vydaného stavebného povolenia na objekty plynových a energetických sietí, následne na vydanie stavebného povolenia na komunikácie a terénne úpravy a konečne posledného stavebného povolenia na 13 objektov viladomov I. a II.etapy výstavby“.

Ako je známe, proti výstavbe obytného súboru sa vyjadrila nová starostka Devína Ľubica Kolková a ochrancovia prírody. Časť obyvateľov Devína sa podpísala pod petíciu, v ktorej plánovanú výstavbu odmietajú. M. Dobišová vyjadrila uspokojenie nad tým, že napriek všetkým problémom sa tento projekt posúva dopredu. „Treba si uvedomiť že nechceme zbúrať historické námestie, ale mimo dediny - v extraviláne obce zrealizovať krásny projekt a pritiahnuť do zadlženého Devína nových ľudí, infraštruktúru, nové investície, a tým aj nový život.“

Podľa M. Dobišovej bude spoločnosť Skanska počas ďalších rokovaní o stavebných povoleniach v rámci schváleného projektu nachádzať s miestnymi občanmi i orgánmi štátnej správy také riešenia, ktoré budú maximálne citlivé k podmienkam tejto lokality i k jej obyvateľom. „Skanska uplatňuje túto zásadu na celom svete a Devín nie je výnimkou,“ uzavrela.

Územie, na ktorom by obytný súbor  mali postaviť, je z juhu ohraničené Devínskou cestou, na východe sa dotýka prírodnej pamiatky Devínska lesostep, sever ohraničuje Lomnická ulica a pásmo viníc, západnú časť ohraničuje záhradkárska osada a sídelná časť Devína.

(juh)
Páčil sa vám článok?