Budovu dokončia, Železničná spoločnosť v nej však podľa všetkého sídliť nebude

14.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na lukratívnom mieste pod Hlavnou železničnou stanicou, na rohu Šancovej a Žabotovej ulice, pokračujú stavebné práce na atraktívnej budove, v ktorej pôvodne mala sídliť Železničná spoločnosť.

Pôvodne tu malo byť sto bytov pre železničiarov. Železnice sa pred časom rozdelili na dve spoločnosti - Železnice SR a Železničnú spoločnosť. Budova pôvodného generálneho riaditeľstva na Klemensovej ulici ostala Železniciam SR, ale Železničná spoločnosť chcela vlastnú budovu. Projekt výstavby sto nových bytov sa preto zmenil. V novej verzii rátal s tým, že Železnice SR si na tomto mieste nepostavia sto, ale iba dvadsať bytov a garáže, Železničná spoločnosť modernú administratívnu budovu s garážami. Po tom, čo tento zámer začali kritizovať niektoré médiá, zasiahol minister dopravy a železničiarom zakázal pokračovať vo výstavbe. Napriek tomu museli stavebné práce pokračovať, lebo hrozil zosuv pôdy a zrútenie vedľajších budov do stavebnej jamy. Rozostavané objekty kúpila akciová spoločnosť Reding, ktorá ich dostavia a po dokončení predá. Zatiaľ nie je rozhodnuté komu, záujemcov je niekoľko, dnes je však viac-menej isté, že Železničná spoločnosť tu sídlo mať nebude.

Stavby sú situované v mimoriadne lukratívnej lokalite v centre mesta a tvoria súčasť predstaničného priestoru, ktorý by mal v budúcnosti prejsť rozsiahlou prestavbou a rekonštrukciou. Výhodnosť tejto polohy vynikne ešte viac, keď si uvedomíme, že doslova cez ulicu sa nachádza Ministerstvo zahraničných vecí SR, Ministerstvo financií SR, blízko je aj na Úrad vlády SR či Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

Ako sme už naznačili, stavajú sa tu dva samostatné objekty. Prvým je administratívna budova situovaná priamo na nároží Šancovej a Žabotovej ulice s 13 nadzemnými podlažiami, v ktorých bude 3000 m2 čistých kancelárskych plôch, a podzemnými garážami so 125 parkovacími státiami. Vedľa nej zo strany Žabotovej je bytový dom s ôsmimi nadzemnými podlažiami, v ktorom bude 21 bytov (sedem štvorizbových, sedem trojizbových, sedem jednoizbových) a podzemné garáže s 36 parkovacími státiami. „Hrubá stavba administratívnej budovy bude dokončená v júni tohto roku,“ povedal nám generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Reding Ladislav Veršovský. „V súčasnosti sa rokuje o spoluinvestorovi, respektíve o predaji budovy. Ak by sa doriešili financie, nebol by problém budovu dostavať a sprevádzkovať začiatkom budúceho roku.“

Pokiaľ ide o bytový dom, podľa L. Veršovského bude ukončený, skolaudovaný a odovzdaný do užívania v štvrtom štvrťroku tohto roka.

Páčil sa vám článok?