Na Cintorínskej sa pripravuje výstavba nového domu, v ktorom bude 128 bytov

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Cintorínskej ulici, situovanej v absolútnom centre Bratislavy, sa pripravuje výstavba polyfunkčného domu, ktorý dotvorí túto časť našej metropoly. Investorom výstavby je spoločnosť Dixia.

O tom, že vôbec nepôjde o malý objekt, svedčia nasledujúce údaje. Má tu byť až 128 bytov s celkovou výmerou 1820,30 m2, administratíva, polyfunkčné, obchodné a podnikateľské priestory zaberú 923,50 m2. V podzemnej parkovacej garáži bude 45 stojísk. Objekt má mať šesť nadzemných podlaží.

Navrhovaný objekt, projektovaný v zmysle územného plánu zóny Bratislava - Dunajská z roku 1996, bude pokračovaním radovej zástavby s rešpektovaním stavebných čiar a výškovo nadviaže na susediacu jestvujúcu zástavbu na Cintorínskej a Rajskej ulici. Investičný zámer korešponduje s predĺžením Klemensovej ulice až po Cintorínsku, s ktorým sa v zmysle spomínaného územného plánu zóny uvažuje a bude znamenať kompaktné urbanistické doriešenie tejto lokality.

Celková navrhovaná dĺžka polyfunkčného domu je 47,50 metra pozdĺž Cintorínskej ulice a celková šírka 29 metrov smerom ku Klemensovej ulici. Rozloha a orientácia pozemku, regulatívy územného plánu a svetlotechnické posúdenie vymedzili hmotu domu, ktorý je navrhnutý v pôdorysnom tvare „L“.

Nadzemná časť objektu má dvojpodlažný parter s komerčnými priestormi, využiteľnými pre administratívu, obchodné a podnikateľské aktivity, obohatený pasážou. Na treťom, štvrtom, piatom a ustúpenom šiestom nadzemnom podlaží majú byť byty. Hlavné vstupy do objektu sú navrhnuté z Cintorínskej ulice, rovnako i vjazd do podzemnej garáže.

Byty sú navrhované zväčša ako stredne veľké, s obytnými miestnosťami orientovanými prevažne na juhovýchodnú a juhozápadnú stranu do vnútroblokového priestoru. Všetky byty sú koncipované na celú šírku objektu, každý byt má mať balkón, loggiu či zimnú záhradu alebo priebežnú terasu pred bytom (na ustupujúcom podlaží).

Architektonické stvárnenie vychádza z funkčného charakteru budovy. Fasády orientované na sever budú tradične stvárnené ako plné steny s oknami, balkónmi a zimnými záhradami. Fasády na juh, s výhľadom na panorámu mesta, budú pred obytnými miestnosťami maximálne presklené. Obchodné priestory na prízemí budú zasklenými plochami orientované do Cintorínskej ulice a vnútorného dvora. Farebnosť a materiálové riešenie bude podporovať architektúru v jej racionálnom súdobom výraze.

Parcely, na ktorých sa bude investičný zámer realizovať, sú určené pre občiansku vybavenosť s doplňujúcou funkciou bývania. V súčasnosti sa tu nachádza objekt materskej školy, ktorý nevyhovuje dnes platným požiadavkám. S vybudovaním novej modernej materskej školy sa pôvodne uvažovalo v navrhovanom polyfunkčnom objekte (v trakte, situovanom do Klemensovej ulice). Na základe požiadaviek mestskej časti Bratislava - Staré Mesto však investor vybuduje nový samostatný objekt materskej školy.

V súčasnosti prebieha územné konanie, predpokladaný začiatok výstavby je apríl 2004 a ukončenie v júni 2005.

(juh)

Páčil sa vám článok?