Nadstavbu na Trenčianskej pozastavili, ohrozenie statiky domu však stále trvá

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad minulú stredu vydal zákaz ďalšej realizácie nadstavby na obytnom dome na Trenčianskej ulici číslo 48 až 56. Nebezpečenstvo z nadstavby, ktorá ohrozuje statiku domu, tým však nepominulo.

Ako sme informovali v poslednom minuloročnom vydaní našich novín, na spomenutom dome vyrastá dvojpodlažná nadstavba. Obyvatelia boli od začiatku proti výstavbe, ktorá sa začala realizovať za sporných okolností. Výstavbu sprevádzali mnohé okolnosti, ktoré spôsobovali a ďalej spôsobujú obyvateľom domu nemalé problémy. Nešlo len o sústavný hluk, ale aj o to, že stavebník zrušil pôvodnú spoločnú televíznu anténu a vetracie komíny a po prácach na streche začalo obyvateľom zatekať do bytov.

Ešte závažnejšia skutočnosť vyplynula zo znaleckého posudku, ktorý nechal vypracovať na popud obyvateľov správca domu. Súdny znalec zistil, že stavebník sa odchýlil od schváleného projektu a pri výstavbe vychádza z chybných výpočtov. Pri prehliadke pôvodných bytov na Trenčianskej zistil trhliny v stenách a na stropoch a iné deformácie, svedčiace o tom, že pôvodná konštrukcia domu je preťažená. Znalec dokonca konštatoval, že bezprostredne hrozí narušenie piliera v jednom z bytov. Preložené do ľudskej reči, desiatky ton vážiaca nadstavba natoľko preťažuje nosnú konštrukciu domu, že hrozí jeho zrútenie.

Ako nás informoval predstaviteľ výboru vlastníkov bytov Roman Milec, stavebný úrad na základe spomínaného znaleckého posudku už predtým uložil stavebníkovi povinnosť vypracovať oponentský posudok. Stavebník si túto povinnosť splnil, ale oponentský posudok len potvrdil závery prvého posudku. Preto stavebný úrad zakázal stavebníkovi pokračovať vo výstavbe. Samozrejme, nebezpečenstvo hroziace z preťaženosti nosných prvkov konštrukcie domu tým nepominulo.

Dozvedeli sme sa tiež, že ešte 21. novembra minulého roku právny zástupca vlastníkov bytov na Trenčianskej ulici číslo 48 až 56 podal na Okresný súd Bratislava II návrh na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým sa výstavba nadstavby pozastavila. Začiatkom decembra dostal právny zástupca z tohto súdu vyjadrenie, že z dôvodu miestnej nepríslušnosti súdu (s poukázaním na bydlisko odporcu) sa vec postupuje na ďalšie konanie. Inak povedané, súd sa návrhom nemienil zaoberať.

Návrh na zastavenie výstavby prišiel príliš neskoro, pretože nadstavba je už takmer dokončená. V tejto situácii ani obyvatelia domu príliš neveria, že by v tejto fáze nejaký orgán nariadil odstránenie stavby.

(lau)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie