O premostení rozhodnú do konca februára

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Už schválená výstavba polyfunkčného domu na pozemku medzi dolným vyústením Zochovej a Kozej ulice, ktorej súčasťou má byť aj päťpodlažné premostenie Staromestskej ulice, naráža na nečakane silný odpor. Proti výstavbe sa rozbehla petičná akcia, pričom podľa jej organizátorov petíciu už podpísalo vyše 1000 ľudí.

Sú medzi nimi aj známe osobnosti spoločenského, politického a kultúrneho života ako napríklad Mária Kišonová-Hubová, Juraj Hrubant, Stano Dančiak, Marián Zednikovič, Vlado Černý, Zuzana Kronerová, Matej Landl, Dušan Roll, Milan Zemko či Ivan Mikloš, ale aj viacerí poprední architekti, mimovládne organizácie atď.

Prečo stavba, autorom projektu ktorej je Ing. arch. Peter Bauer, vyvoláva také pobúrenie? Ako sme už na stránkach našich novín informovali, problém má dlhšiu genézu, na počiatku ktorej bola petícia za záchranu tejto časti historického jadra ešte v časoch totality. Nasledovalo zničenie dvoch budov na Kozej ulici zapísaných ako kultúrne pamiatky, sprevádzané opakovane zmareným výberovým konaním pre túto lokalitu. Prvý projekt Ing. arch. P. Bauera, ktorý rátal so zastavaním pozemku, jeho oponenti uznávajú ako dobrý, neskôr sa však rozšíril o nové prvky, najmä dostavbu ponad Pilárikovu a Staromestskú ulicu. Oponentom - organizátorom petície - prekáža popri tomuto podľa nich neorganickému zásahu do existujúcej zástavby aj to, že v rámci premostenia sa má nahradiť existujúci podchod popod Staromestskú ulicu nadchodom.

O čo ide organizátorom petície? Príslušné orgány už výstavbu schválili. Po odvolaní niektorých účastníkov územného konania proti vydanému rozhodnutiu o umiestnení stavby má vo veci ďalej konať odvolací orgán, ktorým je Krajský úrad v Bratislave. Organizátori a signatári petície chcú, aby krajský úrad rozhodnutie o umiestnení stavby zrušil a vrátil vec na nové konanie. Ťaží ich najmä obava, že ak už raz rozhodnutie o umiestnení stavby nadobudne právoplatnosť, spúšťa sa mechanizmus prípravy stavby, ktorý je už len veľmi ťažko možné zastaviť alebo korigovať. „Na rozdiel od budovy Tatracentra naproti Prezidentskému palácu, ktorá, žiaľ, už stojí, je tu ešte možnosť zvrátiť nesprávne rozhodnutie,“ uviedol bývalý hlavný architekt Bratislavy Peter Beňuška.

Dráma sa blíži k svojmu rozuzleniu: Krajský úrad má vo veci rozhodnúť do 28. februára tohto roka. Na verdikt budú nepochybne s napätím čakať nielen organizátori petície, ale aj investor diskutabilného objektu.

Páčil sa vám článok?