Práce na Zámockej ulici svižne pokračujú

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Nestáva sa často, aby v najužšom centre mesta vznikala jedna celá nová ulica. Zámocká ulica v bezprostrednej blízkosti Hradu, ktorá je práve takýmto prípadom, žije čulým stavebným ruchom a do konca budúceho roku má byť hotová.

„Nová ulica medzi tunelom a parlamentom bude po dobudovaní priamym spojením Starého mesta s Hradom, teda bude zohrávať významnú úlohu aj z turistického hľadiska,“ uviedol Miroslav Kukučka, vedúci marketingového oddelenia firmy Garden, ktorá spolu so sesterskou spoločnosťou Zámocká spoločnosť realizuje celý projekt. „Bude plniť úlohu nového bratislavského korza. Bratislavčania tu nájdu menšie obchodíky, reštaurácie, kaviarničky, banky a iné prevádzky.“

Horný úsek ulice je dokončený už v týchto dňoch. Celkove by tu malo vyrásť dovedna 21 polyfunkčných domov. V horných dvoch tretinách ulice by malo ísť o polyfunkčné bytové domy s bytmi na horných podlažiach a vybavenosťou na prízemí, pričom každá budova bude mať podzemné garáže. Počet podlaží jednotlivých stavieb bude postupne narastať zhora nadol - v hornej časti ulice majú objekty tri podlažia, v dolnej budú mať šesť, resp. sedem.

Spodná tretina ulice predstavuje hotelovo-administratívny celok, ktorý bude funkčný pod názvom Business Center Bratislava (BCS). „V rožnej časti dolného vyústenia ulice bude francúzska firma Accor prevádzkovať hotel Ibis s kapacitou 240 lôžok, zvyšná časť BCS budú tvoriť administratívne priestory s medzinárodným štandardom,“ konštatoval M. Kukučka. Ako dodal, väčšina priestorov už pozná budúcich nájomcov, ktorými sú prevažne renomované zahraničné spoločnosti.

O veľkosti celého projektu svedčia čísla: celková zastavaná plocha na Zámockej ulici predstavuje 70-tis. m2, bude tu asi 500 podzemných garážových státí, 180 bytov, množstvo kancelárskych priestorov a plôch pre obchody. Pokiaľ ide o byty (už vyše 90 percent je predaných), každý je iný, sú budované podľa požiadaviek budúcich majiteľov, ktorých požiadavky boli zohľadňované v priebehu výstavby a dokonca už v štádiu projekčných prác.

„Dokončených a skolaudovaných je už šesť objektov,“ uviedol M. Kukučka. „Ďalšie dva sú tesne pred dokončením, ďalšie dva budú ukončené do konca tohto roka. Ostatné budú dokončené do konca budúceho roku.“

Počiatočné problémy s výstavbou Zámockej ulice sú minulosťou: dvom sesterským firmám Garden a Zámocká spoločnosť sa ich podarilo prekonať, a tak podľa slov M. Kukučku nič nebráni tomu, aby sa dlho očakávaná spojnica medzi Starým mestom a Hradom stala realitou.

Páčil sa vám článok?