Neďaleko letiska postavia nákupný kolos

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V apríli roku 2002 by mal otvoriť svoje brány pre zákazníkov z Bratislavy, ale aj širšieho okolia, nový nákupný gigant, situovaný v blízkosti budovanej diaľnice Mierová - Senecká v priestore medzi Galvaniho ulicou a Ivánskou cestou.

Obrovské nákupné centrum, do ktorého plánuje firma IKEA investovať 2,4 miliardy korún, sa má rozprestierať na celkovej ploche 21 hektárov. Jeho súčasťou bude nový obchodný dom IKEA, situovaný v samostatnom objekte s plochou 21 500 m2 (viac ako dvojnásobok oproti obchodnému domu IKEA na Tomášikovej ulici, ktorý už svojou kapacitou nepostačuje záujmu zákazníkov)

Ďalej tu bude hypermarket Hypernova s plochou 15 810 m2, ktorý bude prevádzkovať holandská spoločnosť AHOLD. Bude spojený s nákupnou galériou s rozlohou 19 600 m2 s ďalšími asi 70 jednotkami obchodu, služieb a stravovania. V ďalšom samostatnom objekte bude situovaný obchod D. I. Y. (skratka anglického výrazu Do It Yourself, čo sa dá voľne preložiť ako Urob si sám) s porovnateľným sortimentom, aký poznáme z obchodných domov Baumax. Chýbať nebude ani zábavné centrum na ploche 9190 m2 a prevádzky rýchleho občerstvenia.

Ráta sa s tým, že v tomto nákupnom centre budú pôsobiť aj viaceré významné spoločnosti, ktoré doteraz nie sú na Slovensku etablované. Nákupné centrum ako celok sa má byť koncipovať tak, aby sa stalo nielen miestom nákupov, ale aj vyhľadávaným cieľom rodinných výletov. O veľkorysosti tohto projektu svedčí aj plánovaný počet parkovacích miest pri nákupnom stredisku - 3050. Nezanedbateľný je aj fakt, že prinesie asi 1500 pracovných príležitostí.

Podľa Kataríny Urbanovej zo spoločnosti IKEA výnimočnosť tohto nákupného centra spočíva nielen v tom, že jeho súčasťou bude nový obchodný dom IKEA, ale aj v jeho polohe, otvorenej voči priľahlým mestám a obciam, ktorá ho predurčuje na to, aby sa stalo regionálnym obchodným centrom s dosahom až po Nitru. V snahe vyjsť v ústrety budúcim zákazníkom sa predpokladá aj zriadenie bezplatnej autobusovej linky, ktorá bude premávať z centra mesta do nákupného strediska.

Nejde o prvý podobný projekt spoločnosti IKEA - podobné nákupné centrá už fungujú v Prahe, Brne a ďalšie sa stavia v Ostrave (otvorené má byť na jeseň roku 2001).

(lau)

Budúci Shopping Park Bratislava - Ivánska cesta.
VIZUALIZÁCIA -  Bogár Králik Urban

Páčil sa vám článok?