FOTO: Moderné vily nad Bratislavou: Aj tieto vyrástli v okolí Slavína po roku 1989

17.11.2019
0

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Turisti spoza našich západných hraníc sa neraz nestačia čudovať, aké moderné vily vyrástli v našom hlavnom meste po roku 1989. Na lukratívnych adresách pribudli suverénne, neraz až monumentálne novostavby. V mnohých prípadoch ide o pozoruhodné diela architektov zvučného mena. Pozrite sa na niektoré bližšie, architekt Ján M. Bahna pre vás vybral tieto z okolia Slavína. (ac)

Vila na ulici Stará vinárska:

Zdroj: J.M.B.

Projektovala ju trojica architektov Ľubomír Závodný, Peter Vodrážka a Dalibor Michalák. Stojí na pozemku niekdajšej nevyužívanej ovocnej záhrady v susedstve „Paláca mičurincov“, dnešnej Ekojuventy. Všetky tri podlažia sú prepojené moderným výťahom a dom je vybavený najnovšou inteligentnou technológiou. Majiteľ má i skvele vybavenú vináreň so solídnou zásobou výborných vín, výnimočných destilátov a cigár.

Terasový dom na Vlčkovej ulici:

Zdroj: J.M.B.

Táto stavba od architektov Šebo – Lichý a kol. vyrástla pred desiatimi rokmi na obľúbenej lúčke, ktorá lemovala tzv. Puškinove schody smerujúce zo Štefánikovej ulice až na Slavín. Dlhé desaťročia slúžila ako detské ihrisko s hojdačkami a cez zimu sa premenila na sánkarskú dráhu. Dnes tu stojí nový obytný komplex, ktorý je kvôli úzkej a strmej parcele kombináciou terasovej a radovej zástavby.

Vila Linea na Novosvetskej ulici:

Zdroj: J.M.B.

Nachádza sa v tesnom susedstve Horského parku a svojho času spôsobila značný ohlas, keď ju zaradili do prestížnej publikácie World Atlas of Architecture. Majiteľ, známy zberateľ i sponzor umenia, vypísal architektonickú súťaž, z ktorej vyšiel víťazne projekt ateliéru Jána Bahnu. Ten navrhol nekonvenčnú vilu, založenú na dvoch krížom cez seba preložených hranolov. Čistými formami a minimalistickými hmotami vila vytvorila harmonické prostredie na bývanie a takisto priestory na inštalovanie súkromnej zbierky výtvarného umenia. Doplňme, že je vybudovaná výlučne z prírodných materiálov.

Vila Ruža na Havlíčkovej ulici:

Zdroj: Archív J. M. B.

Majiteľ, generálny riaditeľ Drevony, si vysníval dom v atraktívnej polohe pod Slavínom, kde si bude užívať s kamarátmi slobodu. Vstup do vily, ktorú projektovali architekti IPO, má riešený výťahom cez podzemné garáže. Druhé podzemné podlažie s terasou je využité ako kancelária na prenájom, na ďalšom je bazén s wellness príslušenstvom a tiež kryté parkovisko pod terasou. Štvrté podlažie je vlastne prvé nadzemné, na ktoré nadväzuje zatrávnené nádvorie, kde je možné zahrať si futbal a organizovať párty.

Páčil sa vám článok?