VIZUALIZÁCIE: Bývalé gumárne Matadorka sa premenia o pár rokov na novú štvrť: Čo tam vyrastie?

17.8.2019
Nová Matadorka

Zdroj: Matador Development

Páčil sa vám článok?

Schátraný priemyselný areál bývalých gumární Matador v bratislavskej Petržalke na Kopčanoch by sa mal o pár rokov premeniť na štvrť s obytnými aj nájomnými bytmi, obchodmi a priestormi pre administratívu. Výstavbu výškovej bytovky Matadorka pri Vienna Gate už spustila spoločnosť VI Group, v jej susedstve by mal vzniknúť projekt spoločnosti Matador development „Rekonštrukcia a dostavba výrobných hál Matador – I. etapa“.

Zaujímavosťou projektu je zachovanie bývalých výrobných hál závodu na Úderníckej ulici, ktoré developer podľa investičného zámeru plánuje prestavať do novej podoby, zakomponovaním troch bytových a dvoch penziónových domov so spoločnou podzemnou garážou.

Výrobné haly nie sú technickou ani kultúrnou pamiatkou, no vlastník pozemkov sa rozhodol ponechať ich aj napriek búraciemu povoleniu. Projekt ohraničujú ulice Kopčianska, Údernícka a Gogoľova. „Od roku 1946 je súčasťou gumární Matador aj bývalý areál továrne na výrobu smaltovaného riadu. Najhodnotnejšie stavby sa nachádzajú práve tam. Okrem hál smaltovne a moriarne na predmetnom pozemku je to žiháreň, mlyn alebo komín na pozemkoch v bezprostrednom okolí,“ napísala nám Mária Filová, hovorkyňa ateliéru Compass, jeden z tímov, ktorý projekt architektonicky zastrešuje.

9 poschodí

Výstavbu s rekonštrukciou hál bude developer realizovať vo viacerých etapách. V tej prvej bude sanovať aj objekty smaltovne. V predloženom zámere sa píše, že v piatich nových budovách má byť 146 bytov a objekty by mali mať 9 nadzemných podlaží. Parkovacích miest má byť 495, z čoho 468 bude v garážach. Mária Filová z architektonického ateliéru Compass uviedla, že v projekte urobili po stretnutí s petržalskými poslancami zopár zmien, ktoré nekonkretizovala, no prisľúbila, že verejnosti ich predstavia do troch týždňov.

VIZUALIZÁCIE:

Smaltovňa založená v auguste 1899

Podľa informácií Klubu ochrany technických pamiatok továreň s dvoma výrobňami založil rakúsky podnikateľ Peter Westen oficiálne pred 120 rokmi. Stavby smaltovne sú dielom žitavského architekta Heinricha Ziegera, ktoré navrhol do troch celkov. V prvom sú stavby taviarne s mlynom, ktoré zabezpečovali tavenie a drvenie skloviny v bubnových mlynoch. Výsledkom tohto procesu bola tzv. smaltérska brečka, do ktorej sa namáčali výrobky pred vypaľovaním. V druhom bloku sa nádoby vyrábali. Nachádzali sa tu dve shedové lisovne (stavby so “zubovitou” strechou), v ktorých sa z lisovaného plechu vyrábali potrebné tvary nádob. K nim sa v žihárni privarili potrebné diely. Následne sa na nádoby mohol nanášať smalt. V strednom bloku stavieb sa nachádzali shedové budovy, kde sa nádoby morili do smaltérskej brečky a museli sa nechať dôkladne vysušiť. Následne na to putovali do špeciálnych pecí, v ktorých sa smalt vypaľoval.

Začať by mali budúci rok

Spoločnosť Matador development o investičnom zámere za 22,8 miliónov eur informovala po prvýkrát začiatkom minulého roka, pričom predpokladaným termínom výstavby mal byť september 2019, ten však už nie je reálny a začať by sa mohlo v priebehu budúceho roka. Výstavba by mala trvať 18 mesiacov. V následnej druhej etape by developer chcel pridať aj výškovú bytovku s 29 nadzemnými podlažiami.
V areáli bývalej Matadorky a jej okolí majú naplánované projekty viacerí developeri. Na susednom pozemku pri výrobných halách smaltovne pripravuje polyfunkčný komplex Matador spoločnosť Metrostav, čoskoro by mal byť dokončený, pričom ďalšia štvrť v Kopčanoch pri cintoríne obetí 1. svetovej vojny v blízkosti štátnej hranice s Rakúskom je zámerom spoločnosti Lucron, ktorá stojí aj za projektom Vydrica pod Bratislavským hradom.

FOTO: Poznáte dunajské pláže v Petržalke? Niektoré sú naozaj nádherné

Bratislavská Petržalka je úžasná aj v tom, že keď napríklad vystúpite na konečnej MHD v Ovsišti, prejdete za desať minút cez „vojenskú lúku“, narazíte na krásne štrkové pláže pri Dunaji. Vstup do vody je bezproblémový a kvalita vody lepšia ako v časoch, keď sa ľudia kúpali na Lide. Nadšenci aktuálne pracujú na návrhu tieto divoké pláže revitalizovať a rozšíriť. Súhlasili by ste?

(mč)

Páčil sa vám článok?