FOTO: Poznáte dunajské pláže v Petržalke? Niektoré sú naozaj nádherné

3.8.2019
0
Dunajská pláž

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka je úžasná aj v tom, že keď napríklad vystúpite na konečnej MHD v Ovsišti, prejdete za desať minút cez „vojenskú lúku“, narazíte na krásne štrkové pláže pri Dunaji. Vstup do vody je bezproblémový a kvalita vody lepšia ako v časoch, keď sa ľudia kúpali na Lide. Nadšenci aktuálne pracujú na návrhu tieto divoké pláže revitalizovať a rozšíriť. Súhlasili by ste?

Začíname v zátoke neďaleko bunkra B-S-15 „Ostrov“, tesne pri hlavnom toku. Na obľúbenom mieste Petržalčanov na opekanie nájdete dokonca piesok a odvážnejšie deti s benevolentnejšími rodičmi sa dokážu vyblázniť aj v zátoke s bahnovým dnom.
Cestou popri Dunaji je niekoľko malých, priam súkromných štrkových pláží s dobrým vstupom do vody. Každá má svoje ohnisko. Kúpanie a opekanie skrátka patrí k sebe. Vyzerá to tu idylicky, až na odpadky, ktoré tu skupiny po sebe zanechávajú. Nechápete, prečo niekto nechá neporiadok tam, kde sa zrejme znova vráti. Úplní ignoranti vešajú igelitky so svojím odpadom na stromy, akoby mal niekto prísť a vyzbierať to po nich. Toto, a ešte lenivci, ktorí sa dovezú autom až k hlavnému toku, ničia inak dokonalú dunajskú idylu.

Malá privátna pláž pri ceste k bunkru Ostrov:

Zdroj: Matúš Husár

​V horúcich dňoch, keď sa vám voda v Draždiaku zdá už ako vo vani a neosvieži, je Dunaj ideálny. Malé pláže, málo ľudí, žiadny bufet ani otravná hudba...

Rovno oproti konečnej autobusov v Ovsišti nájdete pláž, ktorá je tým väčšia, čím je Dunaj nižší. Na plážach, ktoré sú „cez lúku“ oproti Jazdeckému klubu TJ Slávia STU sa v auguste, počas nízkej hladiny vody, dostanete po dne takmer do polovice rieky. Je to zážitok. Nechať sa unášať prúdom alebo skúsiť plávať proti nemu. Pocítiť silu našej rieky na vlastnej koži.

Malebná pláž, ktorú nájdete vzdušnou čiarou oproti konečnej autobudov MHD v Ovsišti. Stač prejsť cez lúku:

Zdroj: Matúš Husár

​Ak vás zneisťuje predstava špinavej vody a možných zdravotných problémov, vedzte, že od roku 1989 sa kvalita vody nezhoršuje, práve naopak. V minulosti bol Dunaj oveľa znečistenejší. Výstavbou čistiarní odpadových vôd v Nemecku, v Rakúsku a aj na našom území dochádza k znižovaniu znečistenia. „Z hľadiska vody na kúpanie sú dôležité najmä mikrobiologické ukazovatele (Escherichia coli a črevné enterokoky). Z týchto mikrobiologických ukazovateľov poukázali hodnoty v roku 2018 podľa legislatívy na kúpanie na výbornú kvalitu vody,“ povedala nám Mária Rimarčíková z oddelenia vzťahov s verejnosťou Výskumného ústavu vodného hospodárstva. Ten sleduje kvalitu vody Dunaja už od 50-tych rokov minulého storočia. „V súčasnosti sa sleduje viac ako 75 ukazovateľov v mesačných až dvojtýždňových intervaloch, avšak z pohľadu celkového stavu vody. Celkovo sa voda v Dunaji v okolí Bratislavy pohybuje v dobrom alebo priemernom ekologickom stave,“ informovala nás hovorkyňa.

V päťstupňovej škále hodnotenia, v ktorom je jednotka najlepšia, patrí nášmu úseku rieky dvojka až trojka. Najkvalitnejšia voda bola podľa expertov expedície v úseku od Devína po bratislavský Most SNP. Práve tam, v Pečnianskom lese, pri bunkri B-S-1 nájdete ďalšie nádherné petržalské pláže. Dostanete sa k nim od Mosta Lafranconi. Ideálne na bicykli. Stromy tu vytvárajú tieň, čo uvítate v horúcich dňoch. A tým, že sú pláže také rozsiahle, nemáte pocit, že si s inými skupinami návštevníkov navzájom zavadziate. Len tie odpadky... Bohužiaľ, aj tu ich je dosť... Igelitiek zavesených na stromoch... Prečo takto škodíme sami sebe?

Pláže pri Moste Lafranconi:

Zdroj: Matúš Husár

​Ľudia, čo vyhľadávajú relax na dunajských plážach, sú dôkazom, že obnovenie Lida v rámci projektu mestskej pláže Lido Lagúna, by malo úspech. Minulý rok v marci dostala Asociácia bratislavských vodáckych klubov (ABVK) súhlasné stanovisko od vedenia magistrátu. Na jeho realizáciu je však potrebná zmena územného plánu.

Ohnisko pri jednej z petržalských pláží:

Zdroj: Matúš Husár

​Asociácia vodákov však plánuje koncom leta predstaviť mestu, komisiám mestského zastupiteľstva a verejnosti aj štúdiu Bratislavského dunajského parku, ktorého cieľom je vytvoriť v okolí rieky miesta na relax. Pracuje na nej viacero nezávislých odborníkov, architekti, urbanisti, prírodovedci, vodohospodári, ochrancovia prírody... „Okrem prepojenia zelených území popri Dunaji predpokladáme upravenie dunajských brehov na vhodných miestach tak, aby umožňovali príjemný prístup ľudí k vode, aj vstupy do vody s možnosťou kúpania,“ povedal nám člen tímu Martin Mišík z ABVK. Rátajú aj s obnovou niekoľkých dunajských ramien. Nové Lido by malo byť takisto súčasťou Bratislavského dunajského parku.

Petržalské pláže ponúkajú krásne scenérie:

Zdroj: in

​A ktorých lokalít sa navrhovaná revitalizácia týka? Ide o Pečniansky les, úsek Starý most-Most Apollo (Lido), Soví les, Starý háj a okolie, breh Dunaja neďaleko Veľkého Zemníka či Dunajské ostrovy. Spolu sú to takmer 4 kilometre brehov, niektoré by boli upravené len prírodne, iné aj technicky. Niekde by bolo možné odstrániť kamene a vrátiť brehom prírodnú podobu. „Technická revitalizácia znamená, že súčasná podoba brehu by bola zmenená tak, že sa umožní ľuďom príjemnejší vstup do vody, ale zároveň bude breh odolávať vymieľaniu, bude opevnený, ale do prírode bližšieho a estetickejšieho vzhľadu,“ vysvetlí Martin Mišík.

Zdroj: Matúš Husár

​Uvidíme, ako sa k návrhu postaví mesto. Faktom je, že Bratislava stále dostatočne nevyužíva úžasný potenciál, ktorý jej ponúka Dunaj.

(in)

Páčil sa vám článok?