Developer Chrenovi: Platiť by mal zákon, nie politické presvedčenie

8.4.2019
0

Zdroj: archív M.Ch.

Páčil sa vám článok?

Developerovi projektu PRIMA PARK II sa nepáči postup starostu Ružinova Martina Chrena a dvoch poslancov. Preto dal podnet na prokuratúru, aby preverila ich postup. Martin Chren trvá na svojom a argumentuje dodržiavaním zákona. Odkazuje, že sa nenechá nikým zastrašiť. Developer zase tvrdí, že stavebný zákon by mal platiť pre každého.

Celý problém sa týka stavby Prima Park II. na Jašíkovej ulici za Kerametalom. Podľa starostu Ružinova sa developer odvoláva na bývalé vedenie hlavného mesta, ktoré mu vydalo a aj opakovane potvrdilo súhlasné záväzné stanovisko. „My však postupujeme striktne v rámci zákona. A po podrobnom skúmaní sme presvedčení, že niektoré veci dodnes neboli vyhodnotené. Napríklad dopravný vplyv na Jašíkovu ulicu alebo výrubové konanie. Nebudem špekulovať, prečo magistrát potvrdil také stanovisko,“ uviedol Chren. Dodal, že nie sú si istí, či je všetko v poriadku. „Preto musíme konať ďalej a zisťovať,“ doplnil.

Tento postup sa nepáči developerovi projektu a vec sa rozhodol riešiť cez prokuratúru. „Ide v zásade o otázku, či nie sú v danej veci účelové prieťahy, teda neodôvodnená nečinnosť stavebného úrad,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti Cresco Ružinov s.r.o.

Poslankyni Janke Poláčikovej sa nepáči, že výstavbou spomínaného projektu príde k zahusťovaniu územia. „Súčasťou kolaudačného rozhodnutia k Prima Parku I. je aj vybudovanie odbočovacieho pruhu z Jašíkovej na Ružinovskú ulicu. Táto podmienka stále platí. Keďže ho developer stále nevybudoval, stavba má stále len status dočasného užívania, jednoducho nie je riadne skolaudovaná. A to má platnosť len do septembra 2019,“ povedala.

Podľa jej informácií zástupca developera pán Šechný zaslal obyvateľom Prima Park I list, v ktorom ich informuje, že o zrušení tejto podmienky rokuje s novým vedením magistrátu. „Z tohto dôvodu sa pýtam, ako chceme vyriešiť záťaž dynamickej dopravy na ulici Jašíkova, ak bola nevyhovujúca už v prvej etape, tak v druhej sa to ešte zhorší. Ako poslankyňa mestského zastupiteľstva sa budem pýtať, kto teda tento odbočovací pruh postaví. Či sú na to v rozpočte mesta prostriedky a či to opäť zaplatíme my všetci – Bratislavčania,“ vyhlásila Poláčiková.

​Stavebný úrad v Ružinove, podľa tvrdení spoločnosti Cresco Ružinov s.r.o., jej odmietol poskytnúť informácie o štandardnej dĺžke územného konania v obdobných prípadoch. „Šírenie informácie, že stavebníkovi chýba výrubové povolenie a nové posúdenie dopravnej situácie, sú pre stavebníka prekvapivé. Jednak, že sa ich dozvedá z médií a tiež, že mu ich stavebný úrad nevytkol už pred rokom. Paradoxné je, že stavebník nahliadal v stredu 3. apríla 2019 do príslušného spisu a referentka v danej veci neavizovala potrebu ďalšieho posúdenia či povolenia,“ uvádza v stanovisku developer. Dodáva, že pre stavebníka je postup v predmetnom územnom konaní nepredvídateľných, a preto chce svojimi podaniami na prokuratúru a na okresný úrad docieliť, aby „ platil zákon a nie politické a subjektívne presvedčenie“.

Na problém so zahusťovaním dopravy a nedostatku parkovacích miest upozorňuje aj ružinovský poslanec Peter Herceg. „Prieskumy nám ukázali, že Na Pošni máme deficit 3144 parkovacích miest. Prinášať do takéhoto deficitu ešte ďalších obyvateľov a automobily je podľa mňa naozaj neúmernou záťažou,“ vyhlásil Herceg.

Pripomeňme, že proti výstavbe Prima Parku II. bola aj petícia s platnými 3040 podpismi.

(lb)

Páčil sa vám článok?