Neporiadok na Šancovej: Ľudia si sťažujú, no mestská časť ho nemôže upratať

25.3.2019
0
Neporiadok na Šancovej

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

Na Šancovej ulici v bratislavskom Starom Meste má vyrásť osempodlažná polyfunkčná budova. Na tomto pozemku medzi Karpatskou, Palárikovu a Jeleňou sa však v súčasnosti nachádza neporiadok, na ktorý si sťažujú obyvatelia z okolia. Upratať lokalitu však vôbec nie je také jednoduché, ako by sa zdalo.

Na ploche, kde sa stále nachádza objekt bývalých potravín, parkovisko a zelené plochy s drevinami, už prespávajú aj ľudia bez domova. V lokalite sa nahromadili odpadky, ktoré obyvateľom prekážajú, a preto sa sa obracajú na samosprávu. Miestny úrad Staré Mesto má však zviazané ruky, lebo zo zákona sa môže starať iba o pozemky, ktorých je vlastníkom alebo ich má v správe.

Pozemok však patrí súkromníkovi, ktorý tu plánuje stavať. "Predmetný pozemok je v súkromnom vlastníctve. Na Starom Meste je aktuálne požiadavka na výrub stromov. Keďže je ale pozemok v posudzovaní EIA, žiadosť o výrub je pozastavená. Oddelenie životného prostredia pošle na miesto inšpektorov verejného poriadku a vyzve vlastníka pozemku, aby neporiadok odstránil," uviedol pre banoviny.sk hovorca Starého Mesta Matej Števove.

FOTOGALÉRIA:

Investorom ​je firma ACS 2, ktorej majiteľom je známa finančná skupina Arca Capital. S otázkami, kedy sa začne výstavba a ako to bude s poriadkom na tomto mieste, sme sa obrátili aj na spomínanú finančnú skupinu. Akonáhle dostaneme odpoveď, článok budeme aktualizovať.

Podľa pôvodných plánov sa malo začať s výstavbou v marci tohto roka. Vo vnútrobloku by sa mali vybudovať priestory venované voľnočasovým aktivitám nielen obyvateľov objektov, ale aj verejnosti. "Budú sa tu nachádzať tiež terasy malých kaviarní a reštaurácií, malé parkové časti s lavičkami a chodníkmi v priestore a zeleň. Vytvára sa tak kompaktný architektonický celok s mestskou štruktúrou vybavenosti - občianska vybavenosť, administratíva, bývanie, garáže," uvádza v zámere investor. Deklaruje, že z hľadiska urbanistickej kompozície bude objekt vhodne zakomponovaný do existujúcej mestskej štruktúry bratislavského Starého Mesta.

FOTO: Na Šancovej ulici chcú vybudovať osempodlažnú polyfunkčnú budovu - ako bude vyzerať?

Na Šancovej ulici v Bratislave plánuje firma ACS 2 postaviť osempodlažnú polyfunkčnú budovu. Dotknutý pozemok obklopujú Karpatská ulica, Palárikova ulica, Jelenia ulica a v súčasnosti sa na ňom nachádza objekt bývalých potravín, parkovisko a zelené plochy s drevinami. Investor chce spustiť výstavbu v marci 2019, jej ukončenie očakáva o dva roky neskôr. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Osempodlažný objekt pôdorysného tvaru "L" by mal byť s dvoma podzemnými podlažiami garáží. 

(ms)

 

Páčil sa vám článok?