FOTO: Hory spisov ako vo filme. Takto to vyzerá na stavebnom úrade s najhoršou povesťou na Slovensku

25.2.2019
0
Stavebný úrad v Ružinove

Zdroj: FB Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Tak túto hromadu spisov by ste ako úradník určite nechceli mať pred sebou. Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren zverejnil fotografie, ako to vyzerá na ich stavebnom úrade, ktorý mal dlhodobo najhoršiu povesť v republike. Po nástupe do funkcie tu našiel tisíce nevybavených a dokonca nezaevidovaných žiadostí.

"Nebudem klamať, jeden z najväčších problémov, ktoré riešime, je náš stavebný úrad. Ružinovský stavebný úrad mal dlhodobo najhoršiu povesť na Slovensku. Najviac roboty, hlboko podpriemerné platy, konania aj na rodinné domy trvajúce celé roky, zatiaľ čo niektoré developerské projekty povoľované v expresnom režime. Výsledkom je totálny neporiadok, ktorý sme prebrali, súdne spory za desiatky miliónov eur, ktorým čelíme, nespokojnosť obyvateľov, ale aj stavebníkov, netransparentnosť. Niekedy zbytočné a nepotrebné komplikovania procesov (napríklad požadovanie EIA, keď sa v obchodnom dome mení jeden obchod za inú značku), inokedy vypísanie územného konania na veľký panelák bez toho, aby EIA bola doložená. A podľa evidencie neuveriteľných 3900 (!) nevybavených spisov, ktoré sme prebrali," informoval Chren na sociálnej sieti.

Zdroj: FB Martin Chren

​Ako dodal, hneď na druhý deň vo funkcii starostu mu predložili na podpis hotové územné rozhodnutie k jednému bytovému domu, ktoré bolo podľa neho pripravené protizákonne, bez splnenia potrebných náležitostí.  "Keby som o tej stavbe nevedel podrobnosti a nepýtal by som sa na detaily, mohlo sa stať, že ho podpíšem a mám obrovský problém. Našťastie som si to všimol," vysvetlil Chren.

Zdroj: FB martin Chren

​"Od prvého týždňa sa to snažíme meniť. Áno, veľa ľudí odišlo, či už sami, kvoli kvantu práce a zlým platom, alebo preto, že boli za tento stav zodpovední. Získať nových v týchto podmienkach nie je ľahké, dnes fungujeme len s piatimi referentmi, máme zverejnené inzeráty, získavame nových, kvalifikovaných ľudí. Aj keď do Ružinova sa chce málokomu - predsa len, zlá povesť, extrémny náklad práce, to všetko hrá proti nám. Úprimne, budem rád, ak to dokážeme dať do poriadku za prvý rok," dodal starosta, ktorý zverejnil aj fotografie z úradu.

Zdroj: FB Martin Chren

​"Na fotkách vidíte, ako dnes vyzerá náš archív. Po odchode niektorých zamestnancov sme totiž objavili celé kancelárie plné nevybavených, často aj nezaevidovaných spisov, niektoré boli aj päť rokov staré a nič sa s nimi nerobilo. Veľkou kauzou bolo odvolanie Ružinova voči Eurovea 2 - keď vám poviem, že síce bolo odoslané, ale u nás na úrade oficiálne neexistovalo, nebolo zaevidované, proste nič... museli sme si ho stiahnuť zo Starého Mesta a nájsť ho len ako nepodpísaný rozpracovaný dokument v počítači, jednoducho hrôza. Upratujeme, dávame to do poriadku, archív dorába evidenciu, proste bolestivo, postupne, mravčou prácou to riešime. Na posledných fotkách vidíte, že aspoň kancelárie už sú v normálnom stave, evidencia funguje. Po schválení rozpočtu chystáme investície do nových informačných systémov. A kým sa to podarí, mám veľkú prosbu: potrebujeme naozaj ešte nejaký čas, kým stavebný úrad dokáže konečne začať fungovať tak, ako má," vysvetlil starosta.

Zdroj: FB Martin Chren

​Kancelária po upratovaní:

Zdroj: FB Martin Chren

​(ms)

Páčil sa vám článok?